Mladic ar trebui închis pe viaţă pentru crime de război, susţin procurorii

Ratko Mladic ar trebui să fie închis pe viaţă, au declarat miercuri procurorii la un tribunal ONU, în condiţiile în care procesul generalului sârb bosniac pentru crime de război se apropie de final la Haga.
Ratko Mladic, “măcelarul Bosniei”. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.12.2016

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit 'măcelarul din Balcani', este acuzat de uciderea a mii de musulmani în Srebrenica în 1995.

Masacrul, cel mai grav în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a declanşat o campanie de lovituri aeriene a NATO, ce a pus capăt războiului bosniac de 3 ani, parte a unui conflict balcanic mai amplu în cadrul căruia Iugoslavia s-a împărţit în şapte state într-o serie de războaie pe parcursul anilor ’90, soldate cu 130.000 de morţi.

“Ar fi incompatibil cu practica de condamnare a tribunalului şi o insultă pentru victime, atât cele în viaţă cât şi cele decedate, precum şi un afront adus justiţiei dacă s-ar impune orice altă sentinţă decât cea mai severă disponibilă pe baza legii – o condamnare la închisoare pe viaţă”, a declarat procurorul şef Alan Tieger.

Procurorul Adam Weber a citat, aparent, propriile cuvinte ale lui Mladic despre zonele musulmane din Sarajevo, care a fost asediat de forţele republicane sârbe ale lui Mladic timp de peste trei ani.

Weber a declarat tribunalului că Mladic a afirmat: “Oricând sosesc în Sarajevo ucid pe cineva în trecere. Din acest motiv traficul către Sarajevo a fost afectat. Lunetişti. Mă duc şi lovesc în turci de nu se mai văd. Cui le pasă de ei?”

În ultimul caz major al Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, Mladic, în vârstă de 74 de ani, este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în campania sa de a forma din Bosnia multietnică un stat sârb pur din punct de vedere etnic.

Procesul său a început cu peste 4 ani în urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor