Monica Macovei: Ziua ruşinii. Condamnatul Voiculescu a condus, din spatele gratiilor, o ţară

Ziua ruşinii. Condamnatul Dan Voiculescu a condus miercuri, din spatele gratiilor, o ţară întreagă, acuză Monica Macovei.
Monica Macovei
Monica Macovei (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Condamnatul Dan Voiculescu a vorbit şi a acţionat prin intermediul primilor trei oameni în stat - preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

"Preşedintele Iohannis, primul om în stat, a dat ieri [miercuri - n.r.] cea mai dură lovitură justiţiei, afirmând că o hotărâre judecătorească este "un banal motiv administrativ". Preşedintele ne-a spus şi că justiţia se poate negocia, să se ajungă la "o soluţie convenabilă" pentru condamnatul Voiculescu, căruia justiţia îi cere înapoi banii şi bunurile furate de la oameni. Cum poate reprezenta preşedintele României şi interesele statului român, şi interesele unui condamnat care a furat statul, în acelaşi timp?", întreabă Monica Macovei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat, a încălcat, în opinia şefei M10, însuşi Constituţia care prevede separarea justiţiei de politic, ca puteri ale statului, organizând o dezbatere şi chemându-l la ordine pe prim-ministrul Dacian Cioloş.

Fostul ministru al Justiţiei a explicat că ANAF are de executat o hotărâre judecătorească definitivă. "Senatul, adică politicul, nu poate să pună la îndoială o decizie a justiţiei şi să ceară nerespectarea acesteia. Or, asta a făcut Tăriceanu. Pentru 3 ore, Senatul României a devenit studioul de emisie pentru televiziunea condamnatului Voiculescu, în numele unei pretinse încălcări a libertăţii de exprimare, pe care nu o ameninţa nimeni şi nimic."

"Prim-ministrul Cioloş, al treilea om în stat, a acceptat să se ducă în Senat, deşi ştia bine că va fi întrebat despre o hotărâre a instanţei şi va asista la o linşare a justiţiei. Putea să refuze şi să invoce respectarea separaţiei puterilor în stat. Premierul Cioloş a condamnat modul în care ar fi acţionat ANAF în acest caz, în loc să încurajeze ferm, fără ezitări şi contradicţii, aplicarea legii şi a deciziilor instanţelor de către instituţiile subordonate.

Astăzi, chiar un angajat al condamnatului Voiculescu a recunoscut că echipa ANAF a legitimat o singură persoană, cea care a primit notificările. Şi atunci, ce este de condamnat în acest caz? Care este descinderea în forţă a ANAF?", mai întreabă, retoric, Monica Macovei.

După cum vede situaţia fostul ministru al Justiţiei, efectele afirmaţiilor şi acţiunilor preşedintelui Iohannis şi preşedintelui Senatului şi ale contradicţiilor prim-ministrului Cioloş ar putea fi dezastruoase pentru statul de drept.

"Astăzi, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, omul de casă al PSD, vorbeşte şi el de o încălcare a dreptului de exprimare şi va face o verificare, inclusiv la ANAF, după ce însuşi preşedintele Iohannis a preluat minciuna angajaţilor condamnatului Voiculescu, că ar fi pusă în discuţie libertatea de exprimare. Sper însă că justiţia va fi puternică şi nu se va lăsa intimidată, că ANAF va începe să acţioneze ferm pentru recuperarea prejudiciilor şi a bunurilor confiscate în instanţă. Iar noi, ca cetăţeni, avem un rol important.

Cât să mai acceptăm ca deputaţii să blocheze justiţia, doar pentru a-i scăpa de răspundere pe politicienii anchetaţi penal, cum au făcut ieri cu Mădălin Voicu, cercetat penal pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani? Cât să mai acceptăm ca senatorii să ceară încălcarea legii, doar pentru a beneficia de imagine publică şi protecţie mediatică? Politicienii care sunt acum în Parlament nu se luptă pentru statul de drept, ci împotriva lui. Schimbarea clasei politice actuale prin vot rămâne singura opţiune pentru a scăpa de această ruşine", a mai declarat Monica Macovei.