Iohannis: Livrările de armament Ucrainei, o opţiune care trebuie lăsată pentru mai târziu

Preşdintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, în cadrul unui interviu la Digi 24, că opţiunea de a livra arme către Ucraina, aflată în război cu separatişti sprijiniţi de Moscova, trebuie lăsată pentru "mult mai încolo" pentru că nu duce la pacificarea conflictului din estul statului vecin.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.02.2015

Preşdintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, în cadrul unui interviu la Digi 24, că opţiunea de a livra arme către Ucraina, aflată în război cu separatişti sprijiniţi de Moscova, trebuie lăsată pentru "mult mai încolo" pentru că nu duce la pacificarea conflictului din estul statului vecin.

Şeful statului a subliniat că ţara noastră va avea o abordare care "ţine cont de noile ameninţări, de războiul hibrid prin care acţionează Federaţia Rusă".

Întrebat cum se va implica România în soluţionarea conflictului din Ucraina, Klaus Iohannis a replicat: "Împreună cu partenerii, ca şi până acum. Avem o colaborare tot mai bună cu Ucraina, voi avea vizită oficială în 17 martie la Kiev, colaborare tot mai bună cu americanii şi europenii. SRI se implică în apărarea cibernetică a Ucrainei. Este interesul nostru să sprijinim Ucraina, este vecinul nostru."

Despre cât de mult va rezista acordul Minsk 2, Klaus Iohannis susţine că nimeni nu poate da acest răspuns, însă toţi, la Consiliul European informal, şi-au exprimat opinia că este doar "o rază de speranţă".

Întrebat dacă are vreo temere că acest conflict va ajunge la graniţa României, preşedintele a răspuns că nu crede că se va întâmpla acest lucru, dar că este clar că "s-a ajuns prea departe cu implicarea forţelor armate".

În ceea ce priveşte livrarea de arme Ucrainei, Klaus Iohannis a explicat că România consideră că "această opţiune trebuie lăsată pentru mult mai încolo".

"Livrările de armament nu duc la pacificare. Dar trebuie să ne lăsăm cu toţii un spaţiu de manevră. Dacă situaţia se schimbă mult mai în rău, atunci situaţia se poate schimba", a afirmat şeful statului.

Întrebat despre situaţia celor câteva sute de mii de românii din Ucraina, Iohannis a replicat: "Din datele primite nu am putut să constat că există o apăsare cu conotaţie etnică. Nu se susţine afirmaţia că unii sunt chemaţi la arme mai mult decât alţii. Dar e una din temele pe care le voi aborda în vizita din Ucraina."

Interviu transcris de hotnews.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor