Ponta nu-şi retrage declaraţia cu nazismul. Condamnă în schimb propaganda exagerată apărută în presă
alte articole
După ce a stârnit o serie de reacţii dure, inclusiv din partea comunităţii evreieşti, ca urmare a declaraţiilor sale privind asemănarea regimului Băsescu cu cel nazist, premierul Victor Ponta vine astăzi cu justificări. Prezidenţiabilul PSD susţine că "regimul Băsescu" are drept caracteristică diviziunea socială, motiv pentru care îl caracterizează ca ţinând de o societate totalitară.
"Consider toată această propagandă împotriva declaraţiilor mele politice legate de dl Băsescu exagerată. (...) Când Traian Băsescu spune despre mine şi noi că suntem bolşevici şi comunişti, nu cred că neagă că în România s-au produs crime comise de comunişti. Singura persoană cu care trebuia să mă lămuresc — şi m-am lămurit, de aceea am şi mers la grupul minorităţilor — era dl Vainer, care fusese indus în eroare de o propagandă apărută în presă", a declarat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, adăugând că a avut întotdeauna o atitudine foarte clară de recunoaştere şi de asumare a Holocaustului, potrivit Realitatea.net
Premierul Ponta a subliniat că declaraţiile dintre el şi preşedintele Traian Băsescu, merg într-o direcţie mai agresivă, însă sunt declaraţii politice şi sunt pornite din radicalizarea opiniilor pe care le au unul faţă de celălalt, însă este greşit să se facă din asta propagandă împotriva României şi a Guvernului.
"Mi se pare o exagerare şi cred că cei care vor să scoată bătălia politică dintre mine şi dl Băsescu şi să o facă un caz naţional şi internaţional cred că greşesc", a afirmat Victor Ponta.
Întrebat de jurnalişti dacă nu regretă declaraţiile făcute, premierul nu a dat un răspuns clar.
"Eu consider că domnul Traian Băsescu şi regimul domniei sale au o anumită caracteristică specială şi anume diviziunea societăţii. Domnul Băsescu a împărţit întotdeauna societatea între cei care sunt de partea să şi toţi ceilalţi. A promovat în cei zece ani lupta între bugetari şi angajaţii la privat, între pensionari şi salariaţi, între profesori şi părinţi, între medici şi pacienţi. Ori asta este un tip de politică totalitară. Asta am vrut să spun şi asta voi spune tot timpul şi fac un apel că bătălia politică se dă arătând la cee ace te nemulţumeşte la modul de a face politică a celuilalt şi o spun foarte clar, această capacitate a domnului Băsescu de a scoate ce e rău în societatea românească, de a împărţi societatea şi de a provoca lupte între categorii sociale, asta ţine de o societate totalitară şi e un lucru pe care vreau să-l schimb dacă voi fi preşedinte", a replicat premierului Ponta.
Duminică, premierul a susţinut că va urma "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti", adăugând că "efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania".
Reacţiile la o astfel de comparaţie nu s-au lăsat mult aşteptate. De la Opoziţie şi preşedintele României, până la preşedintele PPE, Joseph Daul, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, toţi au luat o poziţie fermă şi au condamnat comparaţia făcută de premier - aflat de altfel în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.