Ponta nu-şi retrage declaraţia cu nazismul. Condamnă în schimb propaganda exagerată apărută în presă

Andrei Pricopie
09.09.2014

alte articole

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.09.2014

După ce a stârnit o serie de reacţii dure, inclusiv din partea comunităţii evreieşti, ca urmare a declaraţiilor sale privind asemănarea regimului Băsescu cu cel nazist, premierul Victor Ponta vine astăzi cu justificări. Prezidenţiabilul PSD susţine că "regimul Băsescu" are drept caracteristică diviziunea socială, motiv pentru care îl caracterizează ca ţinând de o societate totalitară.

"Consider toată această propagandă împotriva declaraţiilor mele politice legate de dl Băsescu exagerată. (...) Când Traian Băsescu spune despre mine şi noi că suntem bolşevici şi comunişti, nu cred că neagă că în România s-au produs crime comise de comunişti. Singura persoană cu care trebuia să mă lămuresc — şi m-am lămurit, de aceea am şi mers la grupul minorităţilor — era dl Vainer, care fusese indus în eroare de o propagandă apărută în presă", a declarat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, adăugând că a avut întotdeauna o atitudine foarte clară de recunoaştere şi de asumare a Holocaustului, potrivit Realitatea.net

Premierul Ponta a subliniat că declaraţiile dintre el şi preşedintele Traian Băsescu, merg într-o direcţie mai agresivă, însă sunt declaraţii politice şi sunt pornite din radicalizarea opiniilor pe care le au unul faţă de celălalt, însă este greşit să se facă din asta propagandă împotriva României şi a Guvernului.

"Mi se pare o exagerare şi cred că cei care vor să scoată bătălia politică dintre mine şi dl Băsescu şi să o facă un caz naţional şi internaţional cred că greşesc", a afirmat Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă nu regretă declaraţiile făcute, premierul nu a dat un răspuns clar.

"Eu consider că domnul Traian Băsescu şi regimul domniei sale au o anumită caracteristică specială şi anume diviziunea societăţii. Domnul Băsescu a împărţit întotdeauna societatea între cei care sunt de partea să şi toţi ceilalţi. A promovat în cei zece ani lupta între bugetari şi angajaţii la privat, între pensionari şi salariaţi, între profesori şi părinţi, între medici şi pacienţi. Ori asta este un tip de politică totalitară. Asta am vrut să spun şi asta voi spune tot timpul şi fac un apel că bătălia politică se dă arătând la cee ace te nemulţumeşte la modul de a face politică a celuilalt şi o spun foarte clar, această capacitate a domnului Băsescu de a scoate ce e rău în societatea românească, de a împărţi societatea şi de a provoca lupte între categorii sociale, asta ţine de o societate totalitară şi e un lucru pe care vreau să-l schimb dacă voi fi preşedinte", a replicat premierului Ponta.

Duminică, premierul a susţinut că va urma "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti", adăugând că "efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania".

Reacţiile la o astfel de comparaţie nu s-au lăsat mult aşteptate. De la Opoziţie şi preşedintele României, până la preşedintele PPE, Joseph Daul, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, toţi au luat o poziţie fermă şi au condamnat comparaţia făcută de premier - aflat de altfel în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.

Deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a declarat luni, pentru stiripesurse.ro, că premierul a făcut o greşeală politică imensă, de neacceptat, adăugând că intenţionează să se întâlnească marţi cu şeful Executivului pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor