Iohannis cere delimitarea politicului de servicii şi lansează un apel către PSD

Pe fundalul uriaşului scandal declanşat de fugarul Ghiţă, scandal ce a dus la trecerea pe linie moartă a prim-adjunctului SRI, Iohannis a lansat un apel la maturitate şi colaborare către majoritatea parlamentară şi a pledat pentru neamestecul politicului în activitatea serviciilor şi viceversa.
Loredana Diacu
17.01.2017

alte articole

Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.01.2017

Preşedintele Iohannis a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, că a semnat decretele pentru eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă a prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, personaj care, reamintim, a fost tras pe dreapta în urma unor acuzaţii lansate de Sebastian Ghiţă. Cu acest prilej, seful statului a vorbit despre necesitatea existenţei unor demarcaţii între servicii şi politic şi a lansat un apel la maturitate şi "colaborare" noii majorităţi PSD.

"Pentru ca serviciile secrete să îşi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să îşi facă treaba bine este important să trasăm cel puţin 2 linii roşii. Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politicienii - la politică - sau, mai simplu, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea e că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică.

Cea de a doua linie roşie trebuie să definească cât de mult şi cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete, sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice, care îşi fac treaba bine şi politicieni care sunt liniştiţi şi mulţumiţi de felul cum relaţionează cu serviciile secrete, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent", a declarat Iohannis.

În opinia preşedintelui, Parlamentul trebuie să aibă un control puternic dar nu partinic şi, pentru a avea un astfel de control parlamentar, este nevoie de negocieri puternice între putere şi opoziţie, să se implice şi unii şi alţii în aceste comisii, căci astăzi sunt unii la putere, mâine vin alţii, dar serviciile secrete rămân, la fel şi procedurile şi, nu în ultimul rând, pentru că toţi românii îşi doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse şi să garanteze partea lor de securitate naţională.

Potrivit şefului statului, aceste lucruri ar fi bine să fie discutate în noul Parlament, care va avea multă treabă în domeniul securităţii naţionale.

"Noul Parlament are multă treabă în domeniul securităţii naţionale. Împreună cu consilierii mei, am numărat încă o dată şi am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătăţirea a cel puţin 12 legi din domeniul securităţii naţionale la care jumătate se referă la munca şi domeniul de activitate al serviciilor secrete. Iată, un volum impresionant de muncă pentru Parlament, cu singurul scop de a îmbunătăţi sistemul de securitate naţională, de a face munca serviciilor secrete mai eficientă, mai bine coordonată", a menţionat Iohannis.

Despre noua majoritate în Parlament

"Avem o nouă majoritate în Parlament. Această nouă majoritate are, evident, un rol foarte important. Rolul hotărâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni legate de securitatea naţională. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speţă a securităţii naţionale, şi în cealaltă, mult discutată şi zvonită în ultimele zile, a amnistitiei şi graţierii, dacă este matură sau mai are de lucru", a declarat Iohannis.

În viziunea preşedintelui, măsura maturităţii noii majorităţi va fi dată de felul cum abordează legislaţia în domeniul securităţii naţionale, inclusiv a serviciilor secrete şi a legilor justiţiei, în special, o posibilă abordare legislativă de tip amnistie şi graţiere.

Ce fel de majoritate vom avea? Iohannis lansează o invitaţie

Potrivit lui Iohannis, deocamdată nu se ştie ce majoritate avem, căci aceasta nu a făcut încă nimic în afară de a impune câţiva şefi de comisii şi a adopta câteva promisiuni populiste, ceea ce "a fost uşor."

"Vom avea o majoritate care să impună legea majorităţii indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi? Sau, vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una, care va veni lângă preşedinte pentru ca, împreună, să garanteze securitatea naţională, statul de drept şi împreună să dovedim că România este sigură pentru cetăţenii ei, este o naţiune puternică, în corul celorlalte naţiuni.

Eu îmi doresc a doua variantă. O majoritate matură. O aştept!" a concluzionat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor