Întâlnire de taină între Iohannis şi Coldea

Seful statului l-a convocat joi, la Cotroceni, pe generalul SRI Florian Coldea. Preşedinţia a refuzat să facă orice fel de comentarii pe tema conţinutului discuţiei ce a avut loc după ce Sebastian Ghiţă a susţinut că generalul i-a fost partner de vacanţe şi ca acesta şi Kovesi îl ameninţă pe însuşi Iohannis cu dosare.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a avut, joi, o întrevedere cu generalul SRI Florian Coldea. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei care nu a dat însă niciun fel de detaliu privind conţinutul discuţiei între şeful statului şi general, aflat în centrul unui uriaş scandal după ce fugarul Sebastian Ghiţă a susţinut, prin intermediul unei înregistrări video, că a petrecut mai multe vacanţe exotice cu acesta şi familia lui.

"Pot să confirm faptul că Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a chemat la Palatul Cotroceni pe domnul Florian Coldea. A existat o astfel de discuţie. Nu am informaţii în legătură cu conţinutul acestei discuţii şi, dacă îmi permiteţi, acestea sunt singurele comentarii pe care le voi face în legătură cu acest subiect", a declarat Dobrovolschi, întrebată dacă Iohannis a avut o discuţie cu generalul Florian Coldea ieri şi dacă Preşedintele i-a cerut acestuia să demisioneze.

Dobrovolschi a refuzat orice fel de comentarii şi la întrebarea dacă şeful statului se gândeşte să-i ceară şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, implicată şi ea într-un scandal, deşi nu a apărut în filmuleţele lui Ghiţă, să facă un pas în spate.

Totodată, întrebată dacă Preşedintele a cerut informaţii de la Ministerul de Interne sau de la vreo altă instituţie a statului în legătură cu ancheta care îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, Dobrovolschi a răspuns:

"Ca de fiecare dată când vorbim despre existenţa unor informaţii, pot să declar deschis faptul că Preşedintele României este foarte informat. De fiecare dată când sunt subiecte sensibile deţine cele mai multe informaţii şi cele mai bune informaţii, dar concret despre acest subiect, daţi-mi voie să mă limitez la declaraţia pe care am făcut-o iniţial.

Reamintim că miercuri seara, România TV a difuzat o nouă înregistrare video în care Sebastian Ghiţă susţine că a mers în mai multe vacanţe cu Florian Coldea şi familia acestuia şi prezintă facturi şi fotografii care, susţin el, îi dovedesc spusele.

După ce prezintă scanurile facturilor - din care pe ecranul TV nu se înţelege mare lucru - fostul deputat susţine că preşedintele Iohannis este "prizonierul" lui Coldea şi Kovesi şi că cei doi manipulează şi controlează politicienii din România prin dosare false.

La o zi după difuzarea materialului video - mai exact, joi - Florian Coldea a fost pus la dispoziţia directorului SRI:

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea", se arată în comunicatul SRI.