Sebastian Ghiţă: "Kovesi şi Coldea sunt ofiţeri ai unui serviciu secret străin"

Titular a mai multor dosare penale, fostul deputat Sebastian Ghiţă i-a acuzat pe adjunctul SRI şi pe şefa DNA că ar fi ofiţeri ai unui serviciu străin şi a susţinut că SRI a fost implicat în muşamalizarea presupusului plagiat al lui Kovesi.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Dispărut fără urmă pentru a scăpa de rigorile legii, fostul deputat Sebastian Ghiţă a lansat, prin intermediul unei înregistrări difuzate luni de România TV, noi acuzaţii la adresa procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi a generalului SRI Florian Coldea, susţinând că aceştia ar fi ofiţeri ai unui serviciu secret străin al unei ţări partenere României şi că generalul Coldea a obligat SRI-ul să o ajute pe Kovesi cu "plagiatul."

"Puterea lui Coldea asupra colegilor şi asupra celorlalte instituţii vine din relaţiile de exclusivitate pe care le are cu Kovesi. Amândoi sunt, de fapt, ofiţeri ai unui serviciu secret străin. Serviciu secret al unei ţări partenere României, dar totuşi un serviciu secret. E motivul pentru care Coldea obligă SRI să o ajute pe Kovesi cu plagiatul, cu CNATDCU, cu comisiile, cu orice pentru ca Kovesi să rămână în funcţie. Este foarte simplu să se verifice şi petrecerea de la Sinaia. A fost la Vila SRI din Sinaia. Au văzut şi sunt martori şoferii, ospătarii, lăutarii şi în episoadele viitoare veţi vedea şi filmuleţul", a declarat Sebastian Ghiţă, preluat de Mediafax, în a opta înregistrare făcută publică de România TV.

În cadrul înregistrării, Ghiţă a prezentat un document despre care a susţinut că este o factură de închiriere a avionului cu care în iulie 2017 ar fi fost la Cluj, împreună cu fostul ministru Mihnea Costoiu, pentru a-i convinge pe membrii comisiei care analiza teza de doctorat a Codruţei Kovesi să declare că aceasta nu a plagiat.

"În cazul plagiatului doamnei Kovesi, Parchetul General a spus că nu a putut verifica zborul de la Cluj, cu avion privat, pentru că nu au găsit firma. Pentru că firma e în insolvenţă, iar Parchetul nu a reuşit să recupereze nişte documente. Eu cred că a minţit. Iată factura din 27 iulie 2012, cea care dovedeşte că împreună cu Mihnea Costoiu am fost la Cluj, pentru a o acoperi pe Kovesi. Aţi văzut toţi cum comisia aceea a ministerului a păcălit legea, a minţit şi a încercat să demonstreze ceva ce ne este clar tuturor. A încercat să demonstreze că Kovesi a plagiat doar puţin şi în în părţile esenţiale, dar în realitate ei au verificat doar 100 de pagini din 400 şi nu au folosit un software deloc".

Contactat de News.ro pentru a comenta acuzaţiile lui Ghiţă, Mihnea Costoiu a răspuns: “Nimic, ca de obicei”. Fostul ministru delegat pentru învăţământul superior a fost audiat, în octombrie 2016, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arată surse judiciare care susţin că audierea a fost necesară în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat pentru că ar fi falsificat un raport despre plagiatul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi.

Ghiţă a mai susţinut şi că Florian Coldea a prezentat documente false în faţa unei comisii interne a SRI în legătură cu vacanţele petrecute împreună cu el, căci excursiile erau plătite de Ghiţă.

"Acum doi ani, după ce Udrea l-a acuzat public de diferite întâmplări auzite în biroul domnului Băsescu, Coldea a fost chemat în comisia internă a SRI. M-a rugat să-l ajut să îi dau documente despre vacanţele petrecute cu mine. A mai fost audiat Coldea. L-am ajutat cu bani pentru vacanţe, nu am văzut ca pe ceva rău în asta, documentele erau la mine. L-am rugat pe un prieten de-al meu pentru documentele necesare lui Coldea, să mă ajute cu facturi şi chitanţe de la agenţia de turism. Coldea s-a dus la comisie şi merge şi acum cu acele documente. Vestea proastă e că nu am putut să îi fac rost de documente de acum doi sau patru ani şi, din păcate, e uşor de dovedit din verificarea în contabilitate a firmelor, că documentele pe care le prezintă Coldea sunt false pentru că numerele de facturi nu au fost înregistrate la Ministerul de Finanţe. I-am spus că nu se mai pot face toate cu doi, patru sau şase ani în urmă, a spus că se descurcă. Din păcate nu îi vor fi utile şi mai bine spune adevărul şi încearcă să ajute la aflarea lucrurilor", a susţinut fostul deputat.

Reamintim că la finele lunii septembrie, Sebastian Ghiţă, titular al mai multor dosare penale instrumentate de DNA, a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţinea că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Dosarul deschis de procurori în urma acestui denunţ a fost clasat, Ghiţă nereuşind să îşi probeze acuzaţiile.

În ceea ce priveşte presupusul plagiat al lui Kovesi, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că procurorul şef al DNA nu şi-a plagiat teza de doctorat, preluând fără citare adecvată doar 4% din lucrare.

"Comisia de lucru a constatat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea.

Mai amintim că în urma înregistrării anterioare cu Ghiţă, în care acesta susţinea că a fost în mai multe vacanţe cu adjunctul SRI, generalul Coldea a fost suspendat din funcţie.