Alina Gorghiu: PSD, surprins şi deranjat că în România preşedintele refuză să pună un premier condamnat

"Eu vă mărturisesc că nu ştiu ce mai caută dl Dragnea în Parlamentul României", a declarat şefa PNL Alina Gorghiu, făcând trimitere la condamnarea definitivă a liderului PSD.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Rămasă singură în fruntea PNL, Alina Gorghiu sare în apărarea preşedintelui Klaus Iohannis care a stârnit o nemulţumire profundă în tabăra social-democraţilor. Motivul? A anunţat că, după alegeri, nu va desemna nici în ruptul capului în funcţia de premier un politician cu probleme penale, ori, o astfel de declaraţie nu avea cum să fie pe placul şefului PSD Liviu Dragnea, care în scurt timp a ieşi la atac.

"Am senzaţia, câteodată, că declaraţiile dlui Dragnea vin într-o ţară în care nu există reguli, nu există o ordine, nu există nimic. Într-un stat democratic ţii cont de nişte rigori. O persoană condamnată este o persoană condamnată. Până una-alta, dacă refuzăm să credem în justiţia din România înseamnă că nu mai avem ce căuta în România. Dar, dacă avem o hotărâre judecătorească, ce spune că suntem condamnaţi pentru o anumită infracţiune, avem obligaţia să o respectăm.

Eu vă mărturisesc că nu ştiu ce mai caută dl Dragnea în Parlamentul României. Dacă avea decenţă, indiferent că se simte înlăuntrul domniei sale vinovat sau nevinovat, ar fi trebuit să facă pasul lateral şi să spună: 'nu mânjesc imaginea Parlamentului cu problema mea' şi s-ar fi dus domnia sa acasă şi ar fi făcut cu totul si cu totul altceva", a declarat marţi, la Palatul Parlamentului, Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Liderul PNL a subliniat că nu concepe ca în funcţia de prim-ministru al României să se cocoaţe după alegerile parlamentare din iarnă un condamnat penal.

"Însă, dacă mă uit în curtea PSD, nu ştiu dacă mai are cineva capacitatea să fie prim-ministru pe teoria asta — că ar trebui să îndeplinească rigori de integritate. Pentru că — luaţi trei sferturi din conducere — o să ajungă probabil să desemneze un eventual prim-ministru din rândul al 7-lea de la geam. Efectiv toată conducerea are probleme de genul acesta. Acum mă aştept să urmeze ameninţări din partea dlui Dragnea", a continuat Alina Gorghiu.

Potrivit şefei PNL, partidul său a renunţat la cei cu probleme penale şi s-a diferenţiat "de un PSD care astăzi e surprins şi deranjat că este posibil ca în România preşedintele să nu pună un prim-ministru condamnat".

"Parcă nu mai vedem care e normalitatea în România — discutăm de condamnaţi ca propuneri de prim-miniştri, discutăm de urmăriţi eventual la Curtea de Conturi şi la toate instituţiile de control şi hai să îi băgăm în puşcărie pe ăia nevinovaţii. Inversăm scara valorilor în România. Nu am nicio problemă cu dl Dragnea, doar că, dacă ar fi raţional, şi şi-ar pune picioarele într-un lighean cu apă rece, ar înţelege că nu are legătură cu sigla PSD, cu faptul că dânsul este un reprezentant vajnic al stângii, nu are legătură cu nimic altceva decât cu situaţia juridică a domniei sale", a punctat Alina Gorghiu.

În opinia sa, prin declaraţiile făcute marţi, conform cărora nu va desemna ca premier o persoană urmărită penal, şeful statului nu se află în campanie electorală.

"Domnia sa nu şi-a manifestat în niciun fel simpatia pentru PNL sau antipatia pentru PSD, însă a făcut declaraţii care ne conduc cu gândul că îşi doreşte un parlament reformat şi care să respecte o anumită rigoare a integrităţii. (...) Ce caută dl Dragnea în povestea asta? Nu trebuie să spună nimic de dl Dragnea, este o declaraţie care confirmă o normalitate într-un stat democratic şi anume că nu ai ce să cauţi deloc în Parlament.

Declaraţiile preşedintelui sunt cât se poate de normale şi de fireşti, în schimb nefirească este reacţia dlui Dragnea — să sari la război şi cu scandal, şi cu calomnii — cum încalcă preşedintele Constituţia, cum ocăreşte PSD-ul. Nu are nicio legătură. Ne-ar fi condamnat şi pe noi ca PNL dacă am fi avut o situaţie din aceasta. Sunt absolut convinsă că discursul se referă la orice parlamentar şi om politic în situaţia respectivă", a adăugat Alina Gorghiu.

Pentru a citi declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea intraţi aici.