Ioan Şolea (Coaliţia pentru Familie): ”Autismul reprezentativ este o formă de dictatură” (video)
alte articole
”Referendumul este un eşec al reprezentanţilor noştri pentru că democraţia este reprezentativă. Alegem reprezentanţi care să reprezinte interesele noastre, nu ale lor, în Parlamentul României. Deşi ar trebui să am, ca cetăţean, un dialog constant cu dânşii, ei nu mai răspund la acest dialog”, a explicat membrul Coaliţiei pentru Familie, în cadrul dezbaterii ”Referendumurile. Ce facem cu ele?”, organizată de România Publică.
Reamintim că în ciuda obstacolelor administrative şi juridice, Coaliţia pentru Familie a strâns până în prezent peste 2.800.000 de semnături în favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Efortul strângerii semnăturilor va continua până pe 25 aprilie, pentru a mai avea o lună pentru validare, până pe 25 mai, când expiră termenul legal de încheiere a procedurii. Ulterior, după obţinerea avizului de la Curtea Constituţională, proiectul de lege de modificare a Constituţiei va fi înregistrat la una dintre Camere. Scopul iniţiatorilor este ca data referendumului să fie stabilită concomitent cu alegerile parlamentare.
Ioan Şolea a arătat că ”problema nu este cât de greu sau de uşor este să lansezi un referendum, ci dacă acea modalitate este logică sau nu”. În opinia sa, problema referendumului este legată de cât de matură este societatea civilă.
”Noi avem o societate civilă pe care a stat cu fundul apăsat statul comunist timp de 40 de ani, cu oameni obişnuiţi să trăiască într-un cinematograf, cu statutul permanent de spectatori şi cărora nu li s-a cerut niciodată părerea despre filmul care rulează. N-au ştiut niciodată regizorul şi au înjurat doar actorii. Acest cinematograf există şi după 1989. Mulţi nu s-au ridicat din bănci. Singura expresie a libertăţii cetăţeneşti a ajuns să fie înjurătura pentru că nu simţi că poţi face mai mult decât atât, nu ai la îndemână mai multe mijloace. Societatea civilă are nevoie de exerciţiu. Părinţii noştri nu ne-au predat nicio ştafetă într-un exerciţiu cetăţenesc. Ne-am trezit cetăţeni fără acest exerciţiu”, a explicat jurnalistul.
El s-a declarat deranjat de faptul că după ce un grup de cetăţeni lansează o iniţiativă legislativă şi se ajunge la un referendum, indiferent de temă, se ajunge din nou la Parlament, care poate ignora voinţa poporului, aşa cum s-a întâmplat în cazul referendumului de reducere a numărului de parlamentari la 300. Anomalia este că tocmai pe subiectul în care guvernanţii au eşuat să-i reprezinte pe guvernaţi, tot aceştia se pronunţă. ”După ce declanşezi o iniţiativă legislativă cetăţenească, ajungi iar la Parlamentul autist, care n-a vrut să acceseze dialogul cu tine, şi el iar trebuie să se exprime. Cine se bate acolo? Voinţa poporului cu voinţa poporului, adică eu cu mine. Este o aberaţie”, a precizat Ioan Şolea.
Din categoria anomaliilor legislative, el a dat ca exemplu şi faptul că românii din diaspora nu pot semna pentru iniţiativa de modificare a Constituţiei prin revizuirea art. 48 alin 1, în sensul definirii căsătoriei ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pentru ca statul nu s-a gândit cum. ”Este o aberaţie că milioane de români din diaspora nu pot semna această iniţiativă. Federaţia asociaţiilor de români din Europa ( FADERE) ne-a solicitat în repetate rânduri să le dăm liste să semneze, dar nu se poate”, a precizat jurnalistul.
După ce declanşezi o iniţiativă legislativă cetăţenească, ajungi iar la Parlamentul autist, care n-a vrut să acceseze dialogul cu tine, şi el iar trebuie să se exprime. Cine se bate acolo? Voinţa poporului cu voinţa poporului, adică eu cu mine. Este o aberaţie.
Pe de altă parte, el a subliniat o dublă măsură a autorităţilor prin care ”orice virgulă din lege contează şi poate duce la invalidarea semnăturilor. Strângi liste să fii primar, parlamentar, preşedintele României. Ţi le verifică cineva? Nu. Vrei să introduci o iniţiativă cetăţenească? Trebuie să treci prin 2 validări. Nu suntem nici Elveţia, dar nici nu poate fi atât de inegal totul, adică statul să fie pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”.
O altă problema sesizată de Ioan Şolea este atemporalitatea legii referendumului. ”După ce s-au strâns semnăturile, Curtea Constituţională ţi le validează. Curtea poate să invalideze un dosar emis de Primărie pentru că primarul nu a folosit ştampila pe care trebuia s-o folosească sau pentru că nu a pus dată când a făcut validarea. Curtea nu merge pe listele de semnături pe care deja le-a verificat prima oară, ci pe textul primarului. Îţi poate invalida sute de mii de semnături, ca la referendumul din 2007, când CCR a invalidat o semnătură din două nu pentru ca aceasta nu era validă, ci pentru ca textul primarului nu era conform, nu a pus bine data. N-a păţit nimeni nimic, primarul n-a avut nicio răspundere. CCR are două luni să valideze semnăturile, după care acestea sunt depuse la Parlament, care e atemporal, pentru că în lege nu se spune când trebuie să organizeze un referendum”, a explicat acesta.
”Este foarte greu ca cetăţean să-l întorci din drumul său pe un reprezentant dacă te-a păcălit după ce i-ai dat votul. Suntem o naţie de păcăliţi de 25 de ani. Frustrarea a atins cote de nedescris. Oamenii nu mai cred în nimic. Furaţi credinţa în viitor unui popor şi se distruge fundamental viitorul lui pentru că cineva care nu crede în viitor nu acţionează în sensul acesta. Noi nu avem un proiect ca naţiune pentru că nu credem că are cine să-l pună în practică”, a concluzionat Ioan Şolea.