Invitatie la relaxare: masajul suedez

Stresul cotidian si viata trepidanta ne indeamna sa gasim oaze de liniste. Grija pentru sanatate insemna in primul rand relaxare. Nu de putine ori, doar gandul unui masaj aduce un gram de confort psihic si fizic.
Invitatie la relaxare: masajul suedez (TORSTEN SILZ / AFP / Getty Images)
Scris de Redactia Magna News
30.11.2006

Stresul cotidian si viata trepidanta ne indeamna sa gasim oaze de liniste. Grija pentru sanatate insemna in primul rand relaxare. Nu de putine ori, doar gandul unui masaj aduce un gram de confort psihic si fizic.

Istoria masajului ne conduce in lumea inghetata a nordului, acolo unde bolile articulare sunt la ele acasa. Nu uimeste pe nimeni faptul ca miscarile masajului au fost inventate de un suedez. Astfel, masajul clasic suedez a fost dezvoltat de catre Per Henrik Link, terapeut nascut in Suedia, in 1776. In tineretea lui, Link a suferit de o boala cumplita, de artrita reumatoida. Combinand studiile sale medicale cu informatiile acumlate in continua sa cautare a unei metode de inlaturare a durerii, Link a creat un sistem de masaj si miscari de gimastica, care nu numai ca i-au vindecat boala, dar au devenit extrem de populare. In 1813, o scoala cunoscuta ca Royal Swidish Central Institute a fost deschisa in Stockholm de catre guvernul suedez, iar Link a fost numit presedintele acestui institut. Desi, initial, lumea medicala a respins forma de tratament introdusa si dezvoltata de Link, foarte curand a fost nevoita sa o accepte din cauza eficientei dovedite in numeroase situatii critice. Oamenii veneau din Statele Unite la Stockholm pentru a invata metoda lui Link. Cand Link a decedat in 1839, studentii lui din intreaga Europa, dar si o buna parte a Americii, i-au dus mai departe invatatura si au perfectionat-o pana in zilele noastre. Metoda a evoluat spre ceea ce astazi cunoastem sub numele de masaj clasic.

Primul experiment, in vacante

Masajul suedez este cea mai raspandita forma de masaj si poate fi efectuat in diferite imprejurari. Asa cum s-a mentionat anterior, multi oameni experimenteaza pentru prima data masajul suedez atunci cand sunt in vacanta intr-o statiune sau la bordul unei nave de croaziera. Masajul suedez este oferit de toate clinicile de tratament din tara. Multe sali de gimnastica sau case de sanatate ofera acum masaj suedez, iar unele ofera discounturi pentru membri. Puteti face, de asemenea, masaj suedez la studentii sau profesorii clinicilor asociate scolilor de masaj terapeutic. Exista multi terapeuti care ofera masaj clasic in cabinete proprii. De asemenea, sunt terapeuti care se deplaseaza contra cost la domiciliul clientului.

Facem masaj suedez pentru ca ne relaxeaza atat la nivel fizic, dar ne creeaza un confort psihic imediat, recomandat mai ales persoanelor supuse la efort intelectual. Specialistii afirma ca, dincolo de faptul ca face personajul sa se simta bine, masajul suedez are reale beneficii fizice si emotionale.

Masajul suedez ajuta corpul sa elimine toxinele, imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, mareste amplitutinea de miscare la nivelul articulatiilor si elimina tensiunea musculara, induce relaxarea si reduce durerea datorita eliberarii de endorfine, care sunt echivalentii naturali ai morfinei. Reducerea tensiunii musculare este in stransa legatura cu inducerea unei stari mentale pozitive, diminueaza frecventa starilor de anxietate si depresie, imbunatateste capacitatea de concentrare si creeaza stari de relaxare profunda.

Masajul suedez inlatura oboseala mentala si fizica si reduce stresul, atat la nivel superficial cat si profund. Practica a demonstrat ca ajuta oamenii sa depaseasca problemele legate de somn - inlatura somnolenta din timpul zilei si insomnia. Recent, cercetari efectuate la universitatea Brown au relevat ca masajul suedez are un rol major in combaterea astmului la copii. In consecinta, masajul suedez este o modalitate de care pot beneficia oameni de toate varstele, de la nou-nascuti si pana la persoanele de varsta a treia.

NOTA: Informatiile prezentate in publicatia www.topmedici.ro sunt generale si nu reprezinta o recomandare terapeutica sau demers diagnostic . Singurul abilitat sa precizeze un diagnostic, sa instituie o schema terapeutica si sa urmareasca evolutia unei boli este medicul dumneavoastra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor