Ucraina începe să retragă tancurile din Donbas în 20 octombrie
alte articole
Ucraina va începe marţi dimineaţa să îşi retragă tancurile de pe linia de contact din Doneţk, a declarat luni Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, conform Kyiv Post.
“Începem să retragem tancurile de pe linia de contact din regiunea Doneţk mâine [adică marţi]. Acest lucru depinde de comunicarea dintre comandanţii unităţilor locale şi reprezentanţii misiunii de monitorizare a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) deoarece procesul trebuie să aibă loc în mod clar sub supravegherea misiunii. Ei trebuie să vadă că tancurile şi echipamentele au fost aranjate într-o coloană şi retrase în locurile determinate anterior”, a declarat Selezniov pentru agenţia de ştiri Interfax.
Întregul proces de înlăturare a armelor cu un calibru de sub 100 mm ar trebui să se finalizeze înainte de 12 noiembrie 2015, a declarat Selezniov.
“Credem că în primul şi în primul rând părţile implicate în conflict trebuie să respecte termenii prevăzuţi de protocolul de la Minsk şi de memorandumul de la Minsk”, a adăugat el.
Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014 – acţiune criticată de Ucraina şi de aliaţii săi.
Relaţiile dintre cele două tabere s-au înrăutăţit şi mai mult după ce Ucraina a lansat operaţiuni militare în aprilie 2014 împotriva forţelor separatiste din regiunile sale estice Doneţk şi Lugansk. SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei, care a dus la moartea a peste 8.000 de persoane.
Rusia a neagat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia etnică rusă care locuieşte în zonă împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.
Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în criza din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor globale la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic în economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.
După ce un acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa nu a reuşit să pună capăt luptelor, un nou armistiţiu semnat pe 1 septembrie a adus schimbări neaşteptate: luptele au încetat în marea lor majoritate, s-a anunţat retragerea suplimentară a unor arme grele de pe linia frontului şi separatiştii au decis să amâne până anul viitor alegerile locale, care trebuiau să aibă loc în această perioadă şi care au generat temeri privind o reizbucnire a luptelor sângeroase.