Ucraina începe să retragă tancurile din Donbas în 20 octombrie

Situaţia din Ucraina s-ar putea îndrepta spre o rezolvare a conflictului dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale, un semnal fiind faptul că armata ucraineană a anunţat luni că începe să îşi retragă tancurile de pe linia frontului din Doneţk.
Tancuri ale forţelor militare ucrainene în apropiere de satul Crymske din regiunea Lugansk, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.10.2015

Ucraina va începe marţi dimineaţa să îşi retragă tancurile de pe linia de contact din Doneţk, a declarat luni Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, conform Kyiv Post.

“Începem să retragem tancurile de pe linia de contact din regiunea Doneţk mâine [adică marţi]. Acest lucru depinde de comunicarea dintre comandanţii unităţilor locale şi reprezentanţii misiunii de monitorizare a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) deoarece procesul trebuie să aibă loc în mod clar sub supravegherea misiunii. Ei trebuie să vadă că tancurile şi echipamentele au fost aranjate într-o coloană şi retrase în locurile determinate anterior”, a declarat Selezniov pentru agenţia de ştiri Interfax.

Întregul proces de înlăturare a armelor cu un calibru de sub 100 mm ar trebui să se finalizeze înainte de 12 noiembrie 2015, a declarat Selezniov.

“Credem că în primul şi în primul rând părţile implicate în conflict trebuie să respecte termenii prevăzuţi de protocolul de la Minsk şi de memorandumul de la Minsk”, a adăugat el.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014 – acţiune criticată de Ucraina şi de aliaţii săi.

Relaţiile dintre cele două tabere s-au înrăutăţit şi mai mult după ce Ucraina a lansat operaţiuni militare în aprilie 2014 împotriva forţelor separatiste din regiunile sale estice Doneţk şi Lugansk. SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei, care a dus la moartea a peste 8.000 de persoane.

Rusia a neagat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia etnică rusă care locuieşte în zonă împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în criza din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor globale la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic în economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

După ce un acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa nu a reuşit să pună capăt luptelor, un nou armistiţiu semnat pe 1 septembrie a adus schimbări neaşteptate: luptele au încetat în marea lor majoritate, s-a anunţat retragerea suplimentară a unor arme grele de pe linia frontului şi separatiştii au decis să amâne până anul viitor alegerile locale, care trebuiau să aibă loc în această perioadă şi care au generat temeri privind o reizbucnire a luptelor sângeroase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor