Ce urmăreşte noul Consiliu Consultativ Mass-Media România-R.Moldova (video)

”A sosit timpul să sprijinim R.Moldova să adere la spaţiul valorilor europene prin crearea unui spaţiu informaţional comun. Consiliul Consultativ Mass-Media România - Republica Moldova este un pas necesar şi mult aşteptat în această direcţie”, a declarat Dan Stoenescu, Ministrul delegat pentru relaţia cu Românii de Pretutindeni, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Dan Stoenescu, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
29.02.2016
Se încarcă player-ul...

”Armonizarea normelor de aplicare a Codului Audiovizualului va trebui să ia în considerare diferenţele de competenţă şi de independenţă dintre Consiliul Naţional al Audiovizualului din România şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din R.Moldova. Trebuie asigurată coerenţa editorială dintre cele două state şi adoptarea voluntară de către entităţile media a unui Cod de bune practici prin cointeresarea trusturilor private de presă. Impedimentele ţin de independenţa editorială şi de interesele politice”, a precizat ministrul.

Oficialul a arătat că ”acordarea pentru presa din R.Moldova a unui regim de gratuitate pentru fluxurile de ştiri din România va facilita nu doar prezenţa de ştiri în limba română, ci şi de ştiri care prezintă realităţile din România şi din UE dintr-o perspectivă nedistorsionată de interese anti-europene”.

”În spaţiul comunicaţional România-R.Moldova informaţia va circula liber. Ne vom cunoaşte mai bine. Şi populaţia de limbă rusă va avea acces la informaţii echilibrate, credibile, în limba maternă”, a mai spus Stoenescu.

Consiliul Consultativ Mass-Media este o iniţiativă a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi urmăreşte să creeze un cadru instituţional care va avea, în principal, rolul de a implementa spaţiul comunicaţional comun între România şi Republica Moldova. Consiliul Consultativ Mass-Media se doreşte a fi un element important pentru transpunerea normelor europene în ţara vecină, care să contribuie la valorificarea oportunităţilor pe care le oferă colaborarea bilaterală în domeniul mass-media.

Noul forum e menit să pună la punct un regulament care să asigure aplicarea unor norme comune de bune practici, să definească proiecte care să asigure coerenţa politicii editoriale în spaţiul comunicaţional comun şi să încurajeze reprezentanţii mass-media din cele două state în vederea integrării în grilele de programe sau în publicaţii a unor rubrici axate pe evoluţiile din ţara parteneră.

Membrii Consiliului Consultativ sunt reprezentanţi ai canalelor de informare în masă din ambele ţări, membri ai societăţii civile şi experţi în comunicare şi se vor întruni alternativ, la Bucureşti şi la Chişinău. Secretariatul Consiliului va fi condus de expertul în comunicare Vlad Ţurcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor