Întrevedere cu ambasadorul SUA în RM. Andrei Năstase: Guvernarea de la Chişinău ne-a adus în pragul unui regim dictatorial

Protestele din 26-27 august din Chişinău, sărbătorirea Zilei Independenţei din spatele cordoanelor de carabinieri, expulzarea celor 7 profesori turci, sunt doar câteva din subiectele discutate de Andrei Năstase şi James Pettit la finele mandatului său de ambasador SUA în RM.
Andrei Năstase şi James Pettit (Platforma DA)
Maria Maevschi
12.09.2018

La finele mandatului său de ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, dorind să adreseze cele mai sincere cuvinte de susţinere a activităţilor de democratizare ale statului întreprinse de Platforma Demnitate şi Adevăr, James D. Pettit a avut o întrevedere cu liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuţie mai multe subiecte legate de situaţia socio-politică din Republica Moldova, inclusiv modul în care s-au desfăşurat protestele din 26-27 august la Chişinău.

„Cei care reprezintă astăzi guvernarea de la Chişinău nu au contribuit cu nimic la fortificarea independenţei ţării noastre, sărbătorită cu fast în spatele cordoanelor de carabinieri. Dimpotrivă, ei au făcut totul ca să ajungem vulnerabili, ne-au adus în pragul unui regim dictatorial şi reacţia SUA şi a partenerilor noştri europeni la abuzurile anti-democratice ale puterii este extrem de importanţă”, a specificat Andrei Năstase, potrivit unui comunicat al Platformei DA.

În context, Năstase a adăugat că opoziţia veritabilă de la Chişinău va continua să întreprindă acţiuni exclusiv non-violente, chiar dacă guvernarea vine cu tot mai multe provocări. „Aducerea total ilegală a lui Sor în PMAN la 26 august, de fapt, nu a fost altceva decât o instigare la violenţă, s-a încercat astfel escaladarea situaţiei, extinderea unei confruntări sociale evidente”, consideră politicianul.

Totodată, cei doi au discutat şi despre acţiunea incalificabilă de expulzare a celor 7 profesori turci din Moldova, acţiune care, în opinia liderul Platformei DA, deconspiră explicit lipsa totală de siguranţă personală în Republica Moldova unde oricine poate fi răpit din propria casă fără prea multe explicaţii. Din discuţie nu au lipsit nici cazurile de persecuţie îndreptate spre unii dintre activiştii Platformei DA.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, domnul James D. Pettit s-a arătat interesat de strategia Platformei DA în viitoarea campanie parlamentară. Totuşi, liderul Platformei DA a atenţionat asupra faptului că parlamentarele din februarie 2019 ar putea fi considerate fraudate din timp, odată ce „autorităţile vor continua să manipuleze opinia publică, să limiteze accesul la mass media a opoziţiei, să folosească justiţia ca pe un instrument coercitiv împotriva activiştilor civici, să ignore recomandările partenerilor de dezvoltare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor