Ion Guzun: Cei 7 turci expulzaţi sunt în Istanbul. Prea multe coincidenţe legate de vizita lui Erdogan în Moldova

Doar într-un stat falit nici preşedintele, nici speakerul, nici premierul nu cunosc unde se află cele 7 persoane de origine turcă care stau legal în Republica Moldova de peste 10 ani, iar acum sunt expulzaţi, a menţionat Guzun.
Profesori, elevi şi părinţi protestează la Parlament (Epoch Times România)
Maria Maevschi
08.09.2018

Exprimându-şi speranţa că toate deciziile luate de către autorităţile statului în legătură cu expulzarea din Republica Moldova a şapte persoane de origine turcă, profesori la Liceul Teoretic moldo-turc „Orizont” din Chişinău, să nu aibă o tentă politică, Ion Guzun, expert al Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM) consideră că e prea evident „faptul că sunt prea multe coincidenţe în legătură cu venirea domnului Erdogan în Moldova”.

În context, expertul a făcut referire la faptul că indiferent de ce origine ar fi persoanele, ar trebui să se pună accent în primul rând pe supremaţia legii, mai ales că până la urmă este vorba de nişte persoane care au domiciliat în Republica Moldova mai mult de 10-20 ani şi care aparent nu au comis infracţiuni.

„Aceste lucruri nu sunt clare pentru noi. Pe noi ne interesează în ce măsură Republica Moldova a garantat persoanelor străine care s-au aflat legal pe teritoriul ţării şi în ce măsură RM este vinovată sau nu în expulzarea acestor persoane într-o ţară în care la moment nu se bucură de procese echitabile, iar informaţiile privind încălcarea drepturilor omului în locurile de detenţie prin aplicarea torturii şi a relelor tratamente este un fapt confirmat”, a declarat expertul pentru Epoch Times România.

Punctând faptul că este îngrijorat în legătură cu tăcerea instituţiilor statului RM privind starea persoanelor expulzate, Guzun a scris pe pagina sa de socializare că „cei 7 turci sunt în Istanbul. Într-o închisoare. Doar într-un stat falit nici preşedintele, nici speakerul, nici premierul nu cunosc unde se află 7 persoane care stau legal şi sunt expulzaţi. Pe şeful SIS nu-l pun în listă că e complice”.

În context, expertul a specificat că deşi autorităţile RM tac, există reacţii dure din partea instituţiilor internaţionale, a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a avocatului poporului care a condamnat acţiunile ilegale ale autorităţilor Republicii Moldova în legătură cu acest fapt.

„Republica Moldova este obligată conform Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi Constituţiei RM să nu expună la risc persoanele care se află pe teritoriul Moldovei.

Eu sper foarte mult că SIS deţine informaţii solide împotriva acestor persoane în eventualitatea în care să nu fim condamnaţi la CEDO, şi posibil că nu este cazul să vorbim doar despre CEDO, ci despre expunerea unor persoane la risc şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a conchis expertul CRJM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor