Anatolie Golea: Problema liceelor moldo-turce a apărut odată cu divergenţele dintre Erdogan şi Gulen

Creată cu implicarea nemijlocită a scriitorului Fethullah Gulen, reţeaua de licee moldo-turce a început să aibă probleme, Turcia solicitând desfiinţarea lor în întreaga lume, după tentativa de lovitură de stat din 2016, afirmă jurnalistul Anatolie Golea.
Intrarea la liceul Orizont (facebook.com / Liceul Orizont)
Maria Maevschi
11.09.2018

După două zile de comentarii despre accidentul în care a fost implicat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, o mare parte a cetăţenilor a revenit la întrebarea legată de starea celor 7 cetăţeni de origine turcă expulzaţi joi 6 septembrie din Republica Moldova, acuzaţi că ar pune în pericol securitatea statului.

În opinia jurnalistului şi comentatorului politic, Anatolie Golea, membru al Consiliul de administraţie al Liceului Teoretic Orizont, lucruri triste se întâmplă în aceste zile în Moldova. Acesta a specificat că îi cunoştea personal pe cel puţin trei dintre cei expulzaţi din RM, fiind chiar „oameni extraordinari”.

Conform statisticii anului de învăţământ 2017-2018, „din 28 de medalii obţinute de liceeni moldoveni la olimpiadele internaţionale, 23 aparţin elevilor Liceului Orizont”, a menţionat Golea.

Totodată, membrul Consiliul de administraţie al Liceului Orizont a ţinut să specifice că liceele moldo-turce au fost parte dintr-o reţea formată din 140 de instituţii de învăţământ în toată lumea, creată prin implicarea nemijlocită a lui Fethullah Gulen, scriitor şi adversarul nr.1 al lui Recep Tayyip Erdogan.

În momentul în care au apărut divergenţele între Erdogan şi Gulen, această reţea de licee s-a detaşat de acesta din urmă pentru că el nu mai avea nicio posibilitate să le finanţeze şi nici corpul didactic al liceului nu dorea să fie acuzat de implicare în activităţi politice.

„După tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în 2016, Turcia a făcut multe demersuri pentru închiderea acestor licee în Rusia şi în întreaga Europă. În marea majoritate a cazurilor a fost respinsă această cerere, însă sunt cazuri în care a fost acceptată, iar în altele, cum e Moldova şi Kîrgîstan, aceste licee au fost redenumite. Aceste licee nu mai sunt moldo-turce şi „Orizont” şi „Sapat””, a explicat Anatolie Golea în cadrul emisiunii „Punct şi de la Capăt” de la Europa Liberă.

Pentru administraţia acestui liceu, totul a devenit clar în momentul în care Dodon a anunţat că Republica Moldova a acceptat bani de la turci pentru repararea clădirii prezidenţiale şi Arenei Chişinău prin investiţii care ulterior vor fi rambursate de către Guvernul de la Chişinău, etc.

Referindu-se la declaraţia spicherului Parlamentului de acum două luni - „copilul meu învaţă la Liceul Orizont, sunt foarte mulţumit, nivelul de studii este foarte bun şi nu vom da curs acestor demersuri” legate de sistarea activităţii liceului -, Golea a punctat că s-a ajuns totuşi în punctul în care „aceşti trei conducători, Dodon, Candu şi Filip au venit cu declaraţii fariseice”.

„Strigă în urma trenului, opriţi trenul. Dacă SIS are dovezi concludente şi a procedat conform rigorilor internaţionale trebuie să ne-o demonstreze în primul rând, iar în al doilea rând trebuia s-o facă civilizat şi cu demnitate. Filip cere explicaţii de la SIS. Înseamnă că SIS activează pe cont propriu fără să informeze preşedintele Parlamentului şi Guvernul? Ia decizii? Asta se numeşte răpire de oameni în plină zi.

Aceşti oameni trebuiau să primească citaţie, chemaţi să dea explicaţii atunci când sunt dovezi că ar fi implicaţi în activităţi teroriste, să fie reţinuţi pentru 72 ore mers la judecată, cerut arest pentru 30 zile şi luată decizia judecăţii, posibil de expulzare. Ceea ce s-a făcut este într-un stil absolut banditesc, tâlhăresc şi în cazul dat, dacă conducerea statului nu ştie nimic, atunci trebuie demis directorul SIS”, a conchis Golea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor