Între Vocea Rusiei şi Congresul socialist
Puterea USL îşi pierde somnul. Aşa suspendat cum e, Traian Băsescu continuă să producă în continuare insomnii la nivelul cel mai înalt în guvern şi la interimara preşedinţie. Dacă numele lui Traian Băsescu nu se află chiar în toate declaraţiile premierului, persoana preşedintelui există obsesiv în mintea sa conştient şi inconştient. Cine poate contesta că ura leagă mai puternic decât dragostea? Dacă în dragoste, cu chipul celui pe care îi iubeşti în minte, dedici o mare parte din acţiunile tale acestuia, în ură, tot cu chipul adversarului tău în minte, te străduieşti să-i anticipezi acestuia mişcările ca să-ţi pui la punct strategia. (În acest context, se poate ca soţia premierului nostru să fie, pe bună dreptate geloasă pe Traian Băsescu de vreme ce mintea soţului ei pare să fie dominată în exclusivitate de imaginea preşedintelui suspendat ).
Căci, da, strategia de guvernare a premierului nu e bazată, cum normal ar fi pe problemele deosebit de grave prin care trece ţara, ci pe ce mai spune Traian Băsescu. La trei luni de la guvernare, în care cerinţele economiei reale au fost neglijate, efectele nepreocupării nu mai pot fi puse în seama lui Băsescu: scăderea accelerată a leului, scumpirea produselor agricole din cauza secetei, blocajul tot mai extins din economie cu ameninţarea locurilor de munca şi a miilor de afaceri mici şi mijlocii.
Dacă nu în plan economic, măcar în cel politic sau de imagine, ce a realizat până acum ”cel mai cinstit guvern din istoria României”?
Întrebat fiind, şeful executivului, ar răspunde poate, aşa cum a mai răspuns, că declaraţiile "iresponsabile şi antinaţionale" ale preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, sunt cele care au afectat situaţia economică a ţării, iar acţiunile acestuia şi ale PDL au împiedicat funcţionarea normală a Guvernului şi a Parlamentului.
Cât la nivel de ”strategie de ţară” există alţii care plătesc întotdeauna borcanele sparte. Chiar şi cu cârpeli de genul schimbării a cinci miniştri dintr-o lovitură, poţi să-ţi salvezi imaginea în faţa lumii declarând că ”tot era necesară o repoziţionare a Guvernului, a strategiei, astfel încât ce spune Băsescu să fie ignorat complet”?
Tot pe aceeaşi muzică, Ponta, poate declara că România trece prin "ore de nesiguranţă" şi se confrunta cu probleme grave precum seceta, şi că, în acest context, situaţia economică a fost afectată de "declaraţiile iresponsabile" ale lui Traian Băsescu şi ale PDL. Dar cât mai poţi s-o ţii aşa, instigând pe baza unor vorbe rostite de ”suspendatul ”şi răfuindu-te cu europenii care îţi trimit semnale de alarmă?
Dealtfel, Mugur Isărescu, îngrijorat şi el de situaţia economică, afirma că un foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, i-a spus mot-a-mot: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?»
Şi totuşi, nu pot fi negate momentele de împăcare ale premierului cu situaţia dată de sorţi, şi anume că în urma referendumului preşedintele de drept se va întoarce. A declarat-o chiar el. Astfel, ar fi fost dispus să încerce ”coabitarea” dacă alte voci, din spatele cortinei nu i-ar fi criticat ”atitudinea defetistă”.
După articole fulminante şi îndemnarea USL-ului şi a poporului la ”acţiune în forţă”, şi după ce a fost singularizat de Traian Băsescu, postul Vocea Rusiei îi oferă preşedintelui suspendat Traian Băsescu drept la replică după ce acesta a criticat faptul că analişti TV vorbesc despre listele electorale inspiraţi de acest post de radio. Supărat că a fost depistat ca sursă de inspiraţie revoluţionară, ei se apără: ”postul beneficiază de independenţă editorială şi are permanent o abordare echidistantă”.
Mimând echidistanţa, şase zile mai târziu, analiştii ce îşi primesc simbria de la Guvernul Rusiei păreau mulţumiţi: "USL a acţionat într-un mod perseverent şi a renunţat la atitudini defetiste".
Cu toată mulţumirea auto-declarată din Vocea Rusiei, imaginea lui Ponta este în continuare negativă – analiştilor occidentali nu le trebuie mult să înţeleagă. Le Figaro îl citează în acest sens pe Bertolt Brecht: "Nu ar fi mai simplu pentru guvern să dizolve poporul şi să aleagă altul?"
De vreme ce "reinventarea listelor electorale" (după cum s-a exprimat Cristian Preda) este un demers cu atâtea piedici constituţionale, nu ar fi aceasta, în fond, soluţia aleasă de coaliţia de guvernare USL?
Bertolt Brecht: "Nu ar fi mai simplu pentru guvern să dizolve poporul şi să aleagă altul?"
Conformându-se neabătut strategiei Partidelor comuniste care s-au impus prin manipulare, răspândirea confuziei şi instigare, vedem un premier care merge ca teleghidat în atingerea ţintei propuse sau impuse (de vreo putere cu mize mai mari), călcând peste legi cu nonşalanţă sau inventând peste noapte legi şi comisii pentru a-i da legitimitate.
Pe acelaşi ton, ştergând cu buretele dreptul constituţional al românilor din străinătate, tătucul ideologic al PSD, Ion Iliescu, declara că "vede necesară" elaborarea unei legi "care să statueze că românii plecaţi din ţară mai mult de şase luni, eventual un an, trebuie să fie scoşi din listele electorale permanente".
Chiar dacă între timp s-a renunţat la mini-referendum, intenţiile rămân. Ce va urma? Elaborarea unei legi care să declare că numai o parte a românilor cu drept de vot din România au drept de vot? Ce ar mai putea surprinde la acest moment, când totul deja sfidează nu doar litera legii dar şi orice lege umană sau divină pentru că USL să pună mâna pe preşedinţie?
În ultimii ani, Comisia de la Veneţia a fost nevoită uneori să intervină pentru a proteja independenţa unei curţi contituţionale într-o democraţie nouă. Dar după 22 de ani de democraţie ne-am aştepta ca să nu fie acesta şi cazul României.
Preşedintele Comisiei nota că ”este cu atât mai surprinzător pentru mine, chiar şocant că, într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului European şi al UE se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa”.
Întrebarea cheie care se pune, rămâne: ce-i mână pe ei în luptă atât de puternic? Să fie vorba doar de ocuparea celor mai înalte a funcţii în stat? Sau şi de poziţionarea României care ar ţine de alegerea ei între Europa şi nou-anunţata Uniune Eurasiatică?
Oricum, imaginea PSD trebuie să fie cât mai bună înaintea congresului Partidului Socialist European (PSE) care se va organiza la Bucureşti, la sfârşitul lui septembrie. Totul trebuie să dea bine, să domnească ordinea şi ”etica ireproşabilă”. Chiar şi Adrian Năstase trebuie scos la lumină, fără pete. "PSE are nevoie şi ca fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie, să nu creeze probleme înaintea congresului. Ar fi indispensabil pentru socialiştii europeni ca Adrian Năstase să fie graţiat înainte de congresul de la Bucureşti.”, comentează site-ul francez Mediapart.fr. Dar cum adversarul său suspendat nu ar fi de acord, ”posibilitatea demiterii preşedintelui României, dubiile asupra referendumului şi această posibilă graţiere deturnează atenţia socialiştilor de la criza severă din România. PSE se concentrează pe succesul congresului, lăsând însă România în urmă cu 20 de ani", încheie Mediapart.
Să fie asta strategia, una straină de România, una dictată de interse straine, care sta la baza situaţiei absurde în care se află Executivul, şi de aici întreaga ţară?
Între insolenţă şi minciună, se va mai găsi timp şi spaţiu pentru guvernare?