Interviu cu Vlad Filat. Valeriu Munteanu: După aproape patru ani de la întemniţare, Filat încă bate apa în piuă
alte articole
La 45 de luni de la detenţie, după plecarea lui Plahotniuc din Republica Moldova, fostului prim-ministru moldovean Vlad Filat i s-a permis să vorbească. Acesta a acordat un interviu pentru emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, în cadrul căreia a declarat că cel care a desenat toată această incredibilă schemă de devalizare a sistemului bancar din Republica Moldova a fost Serghei Iaralov.
De menţionat este faptul că la 15 octombrie 2015, zi în care i s-a ridicat imunitatea de către majoritatea parlamentară şi a fost reţinut chiar în plenul Parlamentului, Filat a afirmat că dacă va face declaraţii va zbura în aer toată clasa politică de la Chişinău, lucru care nu s-a întâmplat nici după acest interviu al său, întrucât nu a spus nimic nou.
În acest context, amintim că în noiembrie 2018, Denis Ureche, directorul Companiei „ProAcvaCom SRL” care este una dintre companiile incluse de procurorii moldoveni în aşa-numitul grup Gacichevici - parte a investigaţiei „furtul miliardului” - a specificat că toate deciziile privind devalizarea Băncii de Economii s-au luat la hotelul Luna din centrul Chişinăului.
Mai mult decât atât, Ureche a ţinut să menţioneze că la discuţii, printre multe alte persoane, au participat Oleg Reidman, deputat PCRM şi Serghei Iaralov, vicepreşedinte PD - o persoană foarte apropiată fostului lider PD Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Denis Ureche, cei doi s-au întâlnit pentru a discuta rezultatele unei comisii parlamentare, al cărei raport nu poate fi găsit de nimeni publicat pe o sursă oficială, astfel că până în prezent nimeni nu ştie de unde l-a luat, cine l-a scris şi unde a dispărut.
Fostul deputat Valeriu Munteanu a scrie pe pagina sa de Facebook că a avut răbdarea să vizioneze toată emisiunea de la TV8 cu Vladimir Filat şi mare i-a fost dezamăgirea, pentru că şi după aproape patru ani de la întemniţare, acesta încă bate apa în piuă, vorbeşte cu jumătăţi de măsură şi cu integrame.
Munteanu a mai adăugat că atât Filat cât şi Plahotniuc au avut toată puterea spre a munci pentru binele oamenilor, dar s-au dovedit a fi nişte hoţi ordinari, care au furat împreună poporul, iar acum unul este la puşcărie, iar altul este şi va fi toată viaţa fugar.
„Filat a spus de câteva ori în emisiune că a fost foarte sincer. Mă îndoiesc. Întrebat despre rolul şi locul fostului guvernator BNM Dorin Drăguţan în furtul miliardului, Filat a spus că a cerut de mai multe ori, în coaliţia de guvernare, demisia lui Drăguţan. Nu este adevărat. Niciodată cât am fost împreună la guvernare PLDM şi/sau Filat nu au cerut demisia lui Drăguţan, care se pare că era foarte comod pentru toţi actorii principali din arcul guvernamental.
Dar totuşi, domnul Filat are dreptate când spune că Drăguţan era coordonat politic de fostul preşedinte al Parlamentului Andrian Candu. Şi eu am avut de multe ori impresia că atribuirea lui Drăguţan la PL era una eronată şi nu înţelegeam de ce domnul preşedinte Ghimpu îl apără atât de patern, când toată lumea vedea că acesta este foarte loial partidului „celor trei trandafiri şi un dolar”, mai ales atunci când s-a înţeles clar că Drăguţan era o figură cheie în afacerea „miliardul””, se mai arată în mesajul lui Valeriu Munteanu.
Expertul IDIS Viitorul Rosian Vasiloi a declarat că nu s-a uitat la interviu, „pentru că nu se merita şi o ştiam. Vreau să mă adresez către cei care exaltează statistici cu vizualizări, voi serios? Voi credeţi că se merită acest ”efort”? Dl Filat trebuie să stea la puşcărie, faptul că nu a fost o justiţie corectă în privinţa lui, asta e altă întrebare. Să îşi aleagă un avocat bun. Noi câte persoane avem întemniţate? Poate cu toţii să facem emisiuni?”.
Amintim că Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015, după ce a fost denunţat de către fostul primar al oraşului Orhei, Ilan Şor, deputat în Parlament, şi condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Acesta a mai fost amendat cu 60.000 de lei MDL, a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i s-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i s-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei. În prezent Vlad Filat pledează nevinovat.