Harunjen despre intenţia Parlamentului de a-l demite: Interesantă şi captivantă această iniţiativă. Sunt curios să ajung la etapa demiterii
alte articole
În contextul în care şeful statului, Igor Dodon, a anunţat că Parlamentul va iniţia procedura de demitere a lui Eduard Harunjen din funcţia de procuror general şi că ar putea fi constatată şi încălcarea procedurii prin care Harunjen a fost numit în funcţie, acesta din urmă s-a întrebat ironic: „Vorbim de încălcarea de procedură care a trecut deja obiectul examinării Curţii Constituţionale? Da? Există deja verdictul”.
Pe de altă parte, juristul Fadei Nagacevschi, consilier al spicherului Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a explicat că în acea perioadă „Curtea Constituţională (CC) a interpretat legea organică a Procuraturii, ceea ce nu este în drept să facă”.
„De ce nu?”, se întreabă din nou Harunjen, menţionând totodată că „CC nu a interpretat legea, ci a interpretat situaţia de facto şi a coroborat-o în raport cu Legea. Există hotărâri definitive. Este foarte dificil acum ca un for politic să meargă peste hotărârile CC, să le calce în picioare. Teoretic, în ţara aceasta este posibil totul, eu nu mă mir de absolut nimic”.
Mai mult decât atât, continuând pe aceeaşi notă ironică, Harunjen a subliniat că este foarte interesantă şi captivantă această iniţiativă, şi că dânsul chiar este „foarte curios să ajung la acea etapă când voi fi demis şi aceasta va aduce la o schimbare de situaţie asemănătoare cu cea de acum trei ani”.
Omiţând din nou faptul că deja de o lună de zile societatea civilă îi solicită procurorului general să demisioneze, adunând în acest sens peste 8000 de semnături, acesta a specificat că modalitatea prin care actuala guvernare şi-ar dori să-l demită, folosind această metodă a paşilor rapizi „fără consultanţă, fără antrenarea societăţii asta înseamnă dictatură”.
Întrebat de moderatoarea emisiunii „Politica” de la TV8 cum se simte când toată lumea îi cere demisia, Eduard Harunjen a răspuns: „Mă simt un om important. Îmi dau seama că sunt un măr al discordiei şi acest lucru mă face şi mai puternic şi mai convins de faptul că instituţia nu trebuie să participe la jocurile politice”.
Făcând referire la modul în care i-a fost ridicată imunitatea fostului deputat liberal-democrat, Vlad Filat, de către ex-procurorul general, Corneliu Gurin, moderatoarea emisiunii l-a întrebat pe Harunjen dacă intenţionează să vină în Parlament şi să solicite ridicarea imunităţii deputaţilor Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor.
„Ce înseamnă prezenţa procurorului general în Parlament? Imunitatea parlamentară se ridică de către procurorul general, dar iniţiativa aparţine Parlamentului, doar în situaţia în care cauza penală este finalizată şi urmează să fie expediată în judecată. Aşa spune legea”, a declarat Eduard Harunjen.
Pe lângă răspunsul evaziv cu care a venit, Harunjen a mai specificat că în cazul dosarului lui Ilan Şor procurorii nu mai pot cere ridicarea imunităţii, întrucât dosarul lui Şor se află în judecată şi toate deciziile legate de soarta acestuia le va lua instanţa de judecată, procurorii nu mai pot lua nicio decizie, ei pot doar înainta sesizări.
„Sesizarea a fost expediată imediat la prima şedinţă a lui Şor şi din câte cunosc, la 17 iulie, Curtea de Apel Cahul va da verdictul pe două aspecte: anunţarea în căutare internaţională şi eliberarea mandatului de arestare”, a conchis Harunjen.