Comemorarea victimelor deportărilor staliniste în RM. PAS: Să nu-i uităm şi să luptăm pentru libertăţile noastre

Durerea victimelor deportărilor staliniste nu poate fi simţită pe deplin, însă poate fi însuşită lecţia istoriei. Să nu permitem niciodată ca soarta moldovenilor să rămână la discreţia unui mafiot, afirmă Alexandr Slusari.
Monumentul deportaţilor "Trenul Durerii" din Scuarul Gării Feroviare de la Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
06.07.2018

Pe întreg teritoriul Republicii Moldova, vineri, 6 iulie este declarată zi de doliu naţional, astfel fiind comemorate victimele deportărilor staliniste. În toate localităţile din ţară, drapelele au fost coborâte în bernă, a fost păstrat un minut de reculegere şi organizate depuneri de flori.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) reaminteşte că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35 de mii de oameni au fost ridicaţi de la casele lor, urcaţi în trenuri pentru vite şi trimişi în „Siberii de gheaţă”. Singura lor vină constând în faptul că erau altfel. Aveau alte valori, credinţe şi aspiraţii, decât cele pe care voia să le impună regimul totalitar.

”Au fost ridicaţi cei mai harnici, cei mai instruiţi, cei mai curajoşi şi cei mai liberi. Scopul acestei crime în masă a fost instaurarea fricii, fiindcă dictaturile trăiesc din frică. O societate paralizată de frică şi deznădejde este mai uşor de controlat şi manipulat. Iată de ce, adevăratul omagiu pe care-l putem aduce victimelor terorii staliniste este să nu-i uităm şi să luptăm pentru libertăţile noastre”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a ţinut să menţioneze că este greu de găsit în toată istoria R. Moldova o noapte mai blestemată, tristă şi mai nedreaptă decât cea din 5 spre 6 iulie 1949. ”Mii de călăi ai regimului de atunci au bătut în uşile oamenilor, au pătruns în case şi au întins armele spre oamenii paşnici, inclusiv spre copiii treziţi din somn. Să aprindem, pentru ei, în inimile noastre câte o lumânare!”

”69 de ani în urmă o decizie dictatorială a schimbat subit şi tragic viaţa celor peste 35 mii de conaţionali ai noştrii. Ce nu am scrie noi azi, oricum nu putem simţi plenar durerea acestor oameni. Dar putem să însuşim lecţia istoriei. Să nu permitem NICIODATĂ ca soarta poporului nostru să rămână la discreţia unui mafiot inadecvat, înconjurat de o gaşcă de călăi docili. Dictatura nu se opreşte ! Dictatura poate fi doar oprită!”, a punctat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari.

De menţionat că în scuarul Gării Chişinău a fost prezent doar Premierul Pavel Filip cu echipa guvernamentală care au depus flori la monumentul deportaţilor „Trenul Durerii”. Prim-ministrul având la Guvern şi o întâlnire cu un grup de foşti represaţi unde a declarat că deportările staliniste au lovit în fundamentele româneşti, în tot ceea ce ţine de cultură şi valori, represiunile politice fiind aplicate celor incomozi regimului sovietic prin mentalitatea sa.

Parlamentul R. Moldova a comemorat victimele deportărilor staliniste prin faptul că au coborât în bernă şi au legat cu panglică de doliu Drapelele de Stat de pe clădire dar şi din faţa instituţiei.

Pe site-ul Preşedinţiei RM lipseşte un mesaj al preşedintelui Igor Dodon privind ziua de doliu naţional, acesta ţinând ca la 6 iulie să-i adreseze cu ocazia zilei de naştere ”cele mai calde şi cordiale felicitări împreună cu sincere urări de multă sănătate, viaţă lungă şi activă” lui Nursultan Nazarbaev preşedinte al Kazahstanului.

Pe 6 iulie 1949 a avut loc al doilea şi cel mai mare val de deportări din fosta Basarabie, cunoscut ca operaţiunea „Iug” (Sud). Potrivit datelor oficiale, pe 6 iulie 1949 au fost deportate în Siberia şi Kazahstan 11 293 de familii sau peste 35 de mii de oameni, cifră despre care istorici spun că ar fi cu mult mai mare.

Conform datelor Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, numărul total al celor deportaţi ar fi de aproape 95 de mii. În Republica Moldova mai sunt în viaţă 7 680 de foşti deportaţi, cu 450 mai puţini ca anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor