Intelectuali ruşi fac apel către NATO şi conducerea Rusiei: "Dacă nu vom adera la NATO, ne vom transforma într-o provincie a Chinei"

În ajunul negocierilor SUA-Rusia pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, intelectuali ruşi publică o scrisoare remarcabilă, subliniind apartenenţa culturii ruse la cea europeană
(Epoch Times România)

Mai mulţi intelectuali ruşi de marcă au publicat o scrisoare pe site-ul Echo Moskva, în care subliniază apartenenţa culturii ruse la cea europeană, critică mentalitatea de Război Rece a conducerii Kremlinului şi cere membrilor NATO să găsească o cale prin care Rusia să devină un membru al Alianţei, ca prim pas pentru a-şi recăpăta locul meritat în istorie şi pentru a opri evoluţia actuală, care, în opinia semnatarilor, va transforma Rusia într-o gubernie chineză.

Scrisoarea, preluată de toate publicaţiile importante din Rusia, a devenit virală. Semnatarii ei sunt membri marcanţi ai intelectualităţii ruse. Printre ei se numără Leonid Gozman (politician), Lev Ponomarev (activist pentru drepturile omului), Valeri Borşcev (activist pentru drepturile omului), Andrei Smirnov (regizor şi actor), Andrei Piontkovski (publicist).

***

Viitorul Rusiei este în joc. Politica actuală a Rusiei continuă cea mai rea trăsătură din istoria sa - alianţe cu tiranii şi suprimarea libertăţii oriunde pot ajunge trupele noastre - Polonia, Ungaria, Cehoslovacia şi acum Kazahstan. Tradiţia dispreţului faţă de viaţa umană - a noastră şi a altora. Nu suntem mulţumiţi de această perspectivă. Ne dorim ca ţara noastră - astăzi şi în viitor - să fie demnă de marea sa cultură, de cele mai bune realizări şi victorii, de gânditori ruşi remarcabili şi de primul zbor cu echipaj în spaţiu. De victoria noastră comună asupra răului mondial în al Doilea Război Mondial, de contribuţia noastră la stabilirea păcii în Europa în 1812. Ne dorim ca ţara noastră să nu fie un duşman al civilizaţiei europene, ci o parte integrantă a acesteia.

Reprezentanţii noştri vorbesc lumii pe limba huliganilor. Suntem în pragul unui mare război - am purtat războaie mici în ultimii ani. Ne-am opus lumii întregi, adunând în jurul nostru câteva dictaturi arhaice care ne sunt vasale. În viitor, vom fi martori la transformarea ţării noastre într-o provincie a Chinei.

Iar pentru ca aceasta să nu se întâmple trebuie să schimbăm radical cursul actual dezastruos, făcând ca sarcina noastră strategică să fie alăturarea la principala alianţă a Occidentului modern - NATO. Atunci vom putea rezolva în mod paşnic conflictele şi contradicţiile inevitabile cu ţările europene şi cu Statele Unite şi, împreună cu cele mai puternice state din punct de vedere militar şi economic de pe planetă, vom putea să ne confruntăm cu provocările care zguduie lumea modernă şi cărora va trebui să le facem faţă în continuare.

În calea aderării noastre la NATO nu se află doar politica conducerii noastre actuale şi eşecul de a îndeplini criteriile obligatorii pentru toţi membrii NATO. Conducerea noastră se va schimba mai devreme sau mai târziu, iar cerinţele NATO faţă de membrii săi, după cum arată experienţa ţărilor care au aderat la NATO în ultimii ani, sunt destul de fezabile. Mai serios, acţiunile şi declaraţiile noastre au format în mod natural o opoziţie vehementă faţă de noi în Occident. Mulţi ne văd ca pe o ţară în care, în principiu, nici libertatea, nici democraţia nu sunt posibile, care este firesc să fie condusă de o dictatură agresivă. Occidentul de astăzi vede în noi nu un posibil partener, ci doar un inamic.

Prin urmare, facem un apel către liderii statelor membre NATO:

Domnilor!

În aceste zile veţi lua decizii care vor determina soarta lumii pentru mulţi ani de acum înainte. Vă îngrijorează pe bună dreptate ameninţările care emană astăzi din acţiunile liderilor ţării noastre şi căutaţi modalităţi de contracarare. Dar vă îndemnăm să analizaţi un alt aspect al situaţiei actuale.

Nu toată lumea din Rusia susţine politica actuală, atât internă, cât şi externă. Mai mult, baza de sprijin pentru paşii agresivi ai guvernului nostru se micşorează. Dacă anexarea Crimeei, spre ruşinea noastră, a fost într-adevăr susţinută de majoritatea populaţiei, continuarea războiului cu Ucraina nu se mai bucură de sprijin, şi nici invazia Kazahstanului - care tocmai a avut loc. Poporul nostru nu vrea război.

Ostilitatea faţă de Occident nu este deloc atât de răspândită pe cât s-ar putea crede analizând declaraţiile oficiale ale reprezentanţilor noştri sau canalele de televiziune controlate de stat. În Rusia, există o mulţime de susţinători ai modului european de dezvoltare, iar printre tinerii educaţi din oraşele mari, majoritatea stabilă este de această părere. Cultura noastră este o parte integrantă a culturii occidentale.

Rusia este parte a Occidentului şi aliatul său natural. Şi, prin urmare, suntem convinşi că, pe termen lung, Rusia nu ar trebui să fie un duşman al NATO, ci un membru cu drepturi depline, lucru care ar schimba echilibrul de forţe de pe planetă în favoarea valorilor stipulate în principiul fundamental, în documentele ONU şi ale Consiliului Europei. În anii nouăzeci şi chiar la începutul anilor 2000 conducătorii noştri au vorbit despre asta. Din păcate, acea fereastră de oportunitate a fost ratată. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi redeschisă!

Nu avem dreptul să vă dăm sfaturi, dar privim cu speranţă viitoarele discuţii dintre Rusia şi NATO. Deja se poate anunţa astăzi că Rusia va putea deveni în viitor un aliat şi membru al NATO.

Înţelegem ce schimbări de amploare trebuie să aibă loc în ţara noastră pentru ca acest lucru să devină posibil. Dar suntem încrezători că aceste schimbări sunt inevitabile din punct de vedere istoric.

Leonid Gozman, politician
Lev Ponomarev *, activist pentru drepturile omului
Valery Borşcev, activist pentru drepturile omului
Andrei Smirnov, regizor, actor
Andrey Piontkovski, publicist

Lev Ponomarev este inclus de Ministerul Justiţiei în registrul agenţilor mass-media străini.