Negocierile Rusia-SUA de la Geneva s-au încheiat în coadă de peşte

Ambele părţi şi-au menţinut poziţia. Urmează o nouă rundă pe 12-13 ianuarie
Wendy Sherman
Wendy Sherman (Brendan Hoffman / Getty Images)

SUA şi Rusia au încheiat, luni, o rundă intensă de negocieri la Geneva, axată pe rezolvarea diplomatică a conflictului din Ucraina. Şedinţa, la care au participat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe rus, şi secretarul adjunct de stat Wendy Sherman a durat mai mult de şapte ore, potrivit misiunii ruse de la Geneva.

Negocierile, primele dintr-o serie de discuţii care vor avea loc în Europa în această săptămână, au fost axate pe discutarea condiţiilor puse de partea rusă, care a cerut „garanţii de securitate” din partea NATO.

„Rusia nu va mai permite SUA să se joace cu focul”, a mai spus Riabkov pentru presa rusească, subliniind că Rusia va decide paşii pe care îi va urma, după negocierile din 12-13 ianuarie.

Oficialii ruşi le-ar mai fi spus omologilor americani că nu au de gând să invadeze Ucraina. „Nu există niciun motiv să ne aşteptăm la un fel de scenariu de escaladare”, a declarat Serghei Riabkov.

Partea americană susţine că a transmis Rusiei că nu acceptă condiţiile ca Ucraina să nu fie admisă în NATO.

„Nu vom permite nimănui să schimbe politica NATO a uşilor deschise, esenţială pentru alianţa NATO”, a declarat Sherman. „Nu vom renunţa la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu SUA. Şi nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO.”, a mai declarat Sherman.

„Pentru succesul negocierilor este nevoie de detensionare la graniţa ruso-ucraineană.”

„Statele Unite vor adopta sancţiuni financiare dure în raport cu Rusia, dacă aceasta va invada Ucraina”, a mai completat secretarul adjunct american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe