Insulele Marshall au chemat în instanţă nouă puteri mondiale pentru ”încălcările flagrante” ale legii înarmării nucleare

Insulele Marshall, s-a ridicat, joi, în faţa Statelor Unite şi a altor opt naţiuni care deţin armament nuclear intentând un proces fără precedent, la Haga, prin care speră să le oblige la respectarea obligaţiilor cu privire la dezarmarea nucleară, conform Washington Post.
(YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty Images)
P. P.
24.04.2014

Insulele Marshall, s-a ridicat, joi, în faţa Statelor Unite şi a altor opt naţiuni care deţin armament nuclear intentând un proces fără precedent, la Haga, prin care speră să le oblige la respectarea obligaţiilor cu privire la dezarmarea nucleară, conform Washington Post.

Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Israel, India, Pakistan şi Coreea de Nord sunt acuzate de ”încălcări flagrante” a legii internaţionale cu privire la înarmarea nucleară.

Grupul de insule, folosit de SUA ca zonă pentru teste nucleare, va aduce în instanţă cele nouă naţiuni la Tribunalul Internaţional de la Haga.

Cele nou ţări îşi modernizează arsenalele nucleare în loc să negocieze dezarmarea şi vor cheltui 1 trilion de dolari pentru acele arsenale în următorul deceniu, susţin oficialii din Insulele Marshall.

”O văd ca pe o confruntare între David şi Goliath”, a declarat David Krieger, preşedintele Nuclear Age Peace Foundation, care a adăugat că alte ţări ar putea să se implice în acest efort legal.

SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia sunt semnatare ale Tratatului de Nonproliferare Nucleară din 1968, în timp ce Israel, India, Pakistan şi Coreea de Nord vor fi aduse în instanţă pentru încălcarea ”legii internaţionale”.

Tratatul de Nonproliferare Nucleară este considerat piatra de temelie al eforturilor de dezarmare nucleară.

Statele Unite a efectuat 67 de teste nucleare în Insulele Marshall pe o perioadă de 12 ani provocând pagube majore asupra sănătăţii şi mediului.

Oficialii micii naţiuni din Pacific vor să oprească înarmarea nucleară şi speră că instanţa le va cere statelor să îşi respecte obligaţiile.

”Nu a existat nici un sigur caz în care un guvern a spus statelor nucleare: tu nu respecţi obligaţiunile de dezarmare”, a declarat John Burroughs, directorul comitetului de avocaţi din New York pe domeniul Politicii Nucleare.

Acţiunea ar fi susţinută de şapte laureaţi ai Premiului Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor