Paştele sărbătorit în aceeaşi zi de catolici, protestanţi, anglicani şi ortodocşi

Într-o aliniere neobişnuită a datelor, anul acesta Paştele este sărbătorit în aceeaşi zi de catolici, protestanţi şi bisericile ortodoxe.
Paştele la români. Coş cu ouă încondeiate (Epoch Times România)
Zachary Stieber
20.04.2014

Într-o aliniere neobişnuită a datelor, anul acesta Paştele este sărbătorit în aceeaşi zi de catolici, protestanţi şi bisericile ortodoxe. Datele Paştelui creştinismului apusean şi creştinismului răsăritean, în mod normal, nu coincid.

Creştinătatea apuseană - romano-catolici, protestanţi şi anglicani - este predominantă în cele mai multe zone din Europa de Vest, Centrală şi de Nord, câteva zone din Europa de Est, Africa de Nord, Africa de Sud şi întreaga Australie, în America de Nord şi în America de Sud, şi cuprinde aproximativ 80% din creştinii din întreaga lume.

Creştinismul răsăritean se referă la ramura estică a creştinismului ce cuprinde ortodoxia, catolicismul oriental şi creştinismul din Orientul Mijlociu.

Creştinismul răsăritean a ajuns să fie predominant în Europa de Est, Europa de Sud şi diferite zone din Asia Mică, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Africa de Est, India şi Orientul Îndepărtat.

În 2015, din cauza diferenţelor de calendar şi a formulei de calcul, datele devin divergente din nou: bisericile apusene vor sărbători Paştele la 5 aprilie în timp ce cele răsăritene îl vor sărbători la 12 aprilie. Creştinismul apusean urmează calendarul gregorian în timp ce cel răsăritean urmează calendarul iulian. Din moment ce atât calendarul gregorian şi iulian sunt calendare lunare, data duminicii Paştelui se schimbă în fiecare an. Sărbătoarea Paştelui va avea loc între 22 martie şi 25 aprilie pentru creştinismul apusean, şi 4 aprilie şi 8 mai pentru cel răsăritean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor