Insula elenă Lesbos: Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la un miting împotriva politicii UE privind imigraţia
alte articole
Forţele de ordine s-au ciocnit cu manifestanţii în timpul unui protest ce a avut loc pe insula elenă Lesbos împotriva politicii UE privind imigraţia. Unele grupuri au avertizat că insula ajunge într-un “punct critic”, în condiţiile în care mii de refugiaţi sunt blocaţi în zonă din cauza politicii blocului european.
Forţele de ordine s-au confruntat joi cu manifestanţii pe insula elenă Lesbos, care au protestat împotriva sosirilor permanente de imigranţi, care au un impact disproporţionat asupra pământurilor natale.
Poliţia a format un cordon de securitate şi a folosit gaze lacrimogene pentru a bloca manifestanţii, după ce mulţi dintre ei au încercat să împingă un autobuz al poliţiei, potrivit Deutsche Welle.
Ciocnirile dintre poliţişti şi manifestanţi au durat peste o oră, deşi nu au fost raportaţi răniţi sau arestaţi.
Protestul de joi a făcut parte dintr-o grevă generală în insula Lesbos cu scipul de a condamna un acord semnat în 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia, în baza căruia imigranţii care au ajuns pe ţărmul Greciei ar fi trebuit să fie returnaţi Turciei.
Dar aproximativ 15.000 de imigranţi au rămas pe diverse insule elene, inclusiv Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos, pe durata procesării solicitaţilor de azil. Majoritatea imigranţilor sunt blocaţi în tabere foarte aglomerate şi în condiţii tot mai dificile.
Grupuri de susţinere a imigranţilor afirmă că procesarea lentă a creat multe restanţe, iar localnicii sunt frustraţi de faptul că insulele lor sunt aglomerate cu nou veniţi.
“S-a ajuns prea departe. În fiecare zi sosesc autobuze cu refugiaţi şi sunt pline. Guvernul trebuie să facă ceva şi să ducă oamenii în alte locuri”, a declarat manifestantul Yannis Vaxenavis.
Tensiunile s-au amplificat din nou în insulele elene în condiţiile în care numărul de imigranţi care ajung din Turcia a crescut mult în ultimele săptămâni.
Agenţia umanitară "Doctori fără Frontiere" a avertizat joi că insula Lesbos ajunge într-un “punct critic”.
Agenţia a precizat că aproximativ 500 de noi persoane ajung pe insulă în fiecare săptămână, suprasolicitând serviciile medicale şi de altă natură puse la dispoziţia imigranţilor, lucru care îi împinge pe unii să recurgă la violenţe.
Luna trecută, câteva persoane au fost rănite când militanţi de extremă dreapta au atacat imigranţi care protestau în principala piaţă din Lesbos.
Premierul grec Alexis Tsipras, în timpul unei vizite efectuate joi în insula Lesbos, a încercat să calmeze furia localnicilor şi a refugiaţilor afirmând că în lipsa acordului dintre Turcia şi UE situaţia ar fi fost mult mai dificilă.
“În urmă cu trei ani soseau zilnic între 4.000 şi 5.000 de persoane”, a precizat el, recunoscând în acelaşi timp că, de fapt, condiţiile sunt în continuare “foarte dificile atât pentru imigranţi cât şi pentru rezidenţi”.
Tsipras a promis că va fi trimis personal suplimentar pe insulă pentru a accelera procedurile. Între timp, zilnic ajung tot mai mulţi imigranţi în Lesbos.