Israelul suspendă un plan de a trimite 16.000 de imigranţi africani în ţări occidentale

Imigranţi africani protesteaza în oraşul Herzliya împotriva deportării lor din Israel, în ianuarie 2018. Un protest similar a avut loc în 24 martie 2018 în Tel Aviv. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.04.2018

Israelul a declarat luni că a renunţat la planul de deportare a imigranţilor africani în Africa şi a ajuns la un alt acord cu agenţia ONU pentru refugiaţi să trimită peste 16.000 de imigranţi în ţări occidentale.

Însă, câteva ore mai târziu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunţat şi la cel de-al doilea acord ca urmare a presiunilor şi criticilor venite din partea partenerilor coaliţiei sale.

Iniţial, Netanyahu a specificat Canada, Italia şi Germania ca fiind unele dintre naţiunile care vor primi acei imigranţi – deşi aparent aceste ţări nu au fost încă informate în privinţa planului.

Alţi imigranţi din Israel, dintre care mulţi au dorit azil, vor putea să rămână în ţară în următorii cinci ani, deşi au pătruns ilegal, pe jos, traversând graniţa cu Egiptul.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a confirmat într-o declaraţie că a fost semnat un acord cu Tel Aviv, însă nu a numit ţările care vor primi imigranţii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german a declarat că nu are cunoştinţă de niciun plan de transferare a imigranţilor africani din Israel în Germania.

Totodată, o sursă a Ministerului de Externe din Italia a afirmat: “Nu există nicio înţelegere cu Italia în contextul acordului bilateral dintre Israel şi UNHCR”.

Soarta unui număr de aproximativ 37.000 de africani în Israel a reprezentat o dilemă morală pentru un stat înfiinţat pentru a fi un paradis al evreilor care au fugit de persecuţie. Alegători naţionalişti au făcut presiuni asupra guvernului israelian de dreapta să expulzeze imigranţii.

Însă deportarea în masă planificată a dus la unele acţiuni juridice în Israel, care a atras asupra critici din partea ONU şi a grupurilor pentru drepturile omului, declanşând o dezbatere publică în rândul israelienilor.

În luna februarie, autorităţile israeliene au trimis notificări la 20.000 de imigranţi africani de sex masculin, ca în două luni să plece într-o altă ţară din Africa sau riscă să fie aruncaţi în spatele gratiilor pe termen nedefinit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor