Fostul baron de Buzău, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Marian Bîgiu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Cristinel Bîgiu (ziuaconstanta.ro)
Ana Ion
03.11.2016

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Marian Bîgiu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia luată joi de instanţă nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În acelaşi dosar, instanţa a decis să-l condamne pe Georgian Gabriel Surdu, fost director al Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, la 3 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă.

Judecătorii au dispus, de asemenea, confiscarea sumei de 75.000 de euro de la Marian Bîgiu şi menţinerea sechestrului asigurator luat anterior până la concurenţa sumei totale de 75.000 euro.

Dosarul lui Bîgiu, în viziunea DNA

În august 2013, Gabriel Surdu i-ar fi oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect "Proiectarea, execuţia şi modernizarea drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău".

Potrivit procurorilor DNA, suma de bani urma să fie dată în mai multe tranşe la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă. În aceeaşi lună, Gabriel Surdu a remis, printr-un intermediar, lui Cristinel Bîgiu, drept primă tranşă, 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

"În august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Gabriel Surdu i-a solicitat lui Bîgiu să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu a fost de acord cu cererea şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă (...).

La rândul său, Surdu i-a promis preşedintelui CJ Buzău că îi va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi inculpatului Bîgiu printr-un intermediar", au explicat procurorii.

În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei.

"Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 euro", mai arată procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor