Inspecţia Judiciară, din nou pe post de "par" împotriva magistraţilor care deranjează?
alte articole
Intenţia ministrului PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, de a trece Inspecţia Judiciară a CSM în subordinea instituţiei pe care o conduce este "periculoasă", a tras un semnal de alarmă miercuri, în cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Laura Ştefan, de la Expert Forum.
"Cea mai periculoasă mi se pare intenţia de a trece Inspecţia Judiciară la Ministerul Justiţiei. IJ a fost trecută la Consiliul Superior al Magistraturii tocmai pentru încercarea de a elibera justiţia română de controlul politic exercitat în mod absolut excesiv în epoca Stănoiu (Guvernul Adrian Năstase - n.r.). Cred că nu putem concepe un CSM garant al independenţei justiţiei care să nu aibă în subordine Inspecţia Judiciară, iar Inspecţia să fie în subordinea unui organism politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei. Şi subliniez asta, chiar dacă ministrul se numeşte Tudorel Toader sau are orice alt nume, inclusiv al unui ministru tehnocrat", a declarat Laura Ştefan.
Experta anticorupţie a atras atenţia că ministrul Justiţiei face parte din Executiv, iar Executivul este o instituţie eminamente politică.
"E de neconceput ceva mai politic ca Guvernul şi ca Parlamentul. Aşa încât, eu cred că trecerea Inspecţiei Judiciare la minister este un lucru negativ şi foarte periculos. Ajunge să citim relatările vremii şi să ne aducem aminte ce se întâmpla pe vremuri, atunci când Inspecţia Judiciară era folosită ca un par împotriva magistraţilor care îndrăzneau să ridice semne de întrebare sau să creeze probleme puternicilor zilei. Eu una nu mi-aş dori, în calitate de cetăţean al României, ca justiţia română să se întoarcă la etapa aceea", a subliniat Laura Ştefan.
Potrivit expertei anticorupţie, proiectul va merge la CSM, care va exprima un punct de vedere, după care va merge în Parlament, unde va trece aşa cum doreşte coaliţia de guvernare.
"Cred că declaraţiile de până acum ale domnului Tăriceanu, de exemplu, sunt destul de clare în direcţia de a se schimba lucrurile în mod semnificativ în Justiţia Română", a conchis Laura Ştefan.