Insolvenţa Hidroelectrica s-a deschis pentru denunţarea contractelor păguboase, afirmă Arin Stănescu
alte articole
Preşedintele UNPIR, a declarat joi că procedura de insolvenţă a Hidroelectrica s-a deschis cu un singur scop, respectiv denunţarea contractelor care afectau foarte mult situaţia societăţii.
"Domnul Remus Vulpescu este de fapt cel care conduce procedura ca administrator special pentru că nu s-a ridicat dreptul de administrare a societăţii. Acolo problema a fost denunţarea contractelor în vederea maximizării averii debitoare. Dacă ne uităm pe masa credală o să vedem că nu s-a diminuat nimic. Masa credală este de circa 900 milioane de euro şi s-au scos circa 200 milioane de euro care reprezintă creanţe ale societăţilor care aveau contracte speciale cu Hidroelectrica şi sume plătite în perioada de până la depunerea tabelului preliminar. Deci, 900 de milioane de euro sunt acolo, au rămas şi vom vedea cum vor fi achitaţi", a menţionat preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu.
Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte contractele care au fost denunţate, vor urma acţiuni în instanţă.
"Evident că vor urma acţiuni în instanţă cu privire la despăgubiri şi acţiuni împotriva măsurilor luate de administratorul judiciar, de denunţare a contractelor. Instanţele vor trebui să stabilească dacă măsura a fost corect aplicată, pe deoparte, şi dacă fiind corect aplicată nu trebuie totuşi să fie despăgubiţi cei cărora li s-au denunţat contractele pentru că există o prevedere foarte clară, Legea 85/2006. Potrivit acesteia, în momentul în care un cotract este denunţat în vederea maximizării averii debitoare numai în anumite condiţii nu se plătesc despăgubiri, dacă contractantul poate să primească despăgubiri, aici poate fi vorba de despăgubiri foarte mari şi situaţia juridică va fi foarte complicată pentru că vor fi creanţe născute în timul procedurii care au ordine de prioritate deosebite", a mai spus Stănescu.