Înlesnire la executarea pedepsei pentru fostul procuror Ioan Ciofu

Fostul procuror Ioan Ciofu va putea să-şi execute pedeapsa de trei ani de închisoare în regim deschis, în Penitenciarul Iaşi, după cum au stabilit reprezentanţii închisorii.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
29.04.2013

Fostul procuror Ioan Ciofu va putea să-şi execute pedeapsa de trei ani de închisoare în regim deschis, în Penitenciarul Iaşi, după cum au stabilit reprezentanţii închisorii. Pentru început, se stabilise ca Ciofu să fie încarcerat în regimul semideschis, care permite deţinutului să se deplaseze neînsoţit în interiorul închisorii, să muncească, să participe la activităţi culturale, educative sub supraveghere "în spaţii din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei".

Ciofu a fost procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a primit bani cu scopul de a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu pentru infracţiuni economice.

Executarea pedepsei în regim deschis este cea mai uşoară formă care se putea aplica pentru cei încarceraţi şi a fost obţinută de Ciofu după ce a făcut contestaţie la judecătorul delegat pentru executarea pedepselor.

Fostul procuror este cazat într-o cameră de penitenciar împreună cu alţi şapte deţinuţi şi se poate deplasa neînsoţit în interiorul închisorii, poate participa la activităţi culturale, educative, terapeutice fără supraveghere.

Ciofu va putea executa, conform legii, o treime din pedeapsă pentru că are peste 60 de ani, în cazul lui aplicându-se aceeaşi măsură ca şi în situaţia fostului premier Adrian Năstase.

Fostul procuror a fost condamnat la trei ani de închisoare de instanţa supremă, iar Maricica Ioviţă, care i-a dat 10.000 de euro procurorului Ciofu pentru ca Adrian Porumboiu să fie pus sub acuzare, a primit doi ani de închisoare.

În perioada mai - august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit, de la Maricica Ioviţă, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele rudelor, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia.

Ciofu s-a angajat să instrumenteze în mod părtinitor un dosar penal, astfel încât omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie pus sub învinuire pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economică, iar, ulterior, dosarul să fie declinat la DNA, au arătat anchetatorii.

"Se vorbeşte de faptul că ar exista o concurenţă între firmele mele şi cele ale lui Ioviţă. Eu sunt în concurenţă cu firme care îşi desfăşoară activitatea la vedere. Nu am cuvinte să vorbesc despre acest procuror, care nici măcar nu poate fi numit procuror. De fapt, nu poate fi numit nici om. Ceea ce s-a întâmplat este o dovadă că justiţia română funcţionează, dar cred că au mai fost implicate şi alte persoane cu funcţii înalte în această poveste. Am fost supus, de-a lungul anilor, la peste 300 de controale şi cei care sunt din Vaslui ştiu mai bine ce a încercat să facă de ani de zile această individă", a afirmat Porumboiu, despre acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor