Iniţiativa România îi cere lui Cioloş stabilirea rapidă a datei alegerilor

Experienţa alegerilor locale a arătat că partidele au avut dificultăţi în adunarea semnăturilor necesare, existând suspiciuni întemeiate că unele au fost falsificate. Pentru ca asemenea situaţii să nu se mai repete, Iniţiativa România cere fixarea din timp a datei alegerilor.
Mihai Politeanu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Ana Ion
10.07.2016

Intiativa România lansează un nou apel premierului Cioloş, cerând, pentru a doua oară în decursul acestei luni, stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor parlamentare şi a unui calendar de organizare a acestora. În apelul către premier, formaţiunea civică atrage atenţia, printre altele, că strângerea de semnături - proces de durată - nu poate începe până la stabilirea datei alegerilor.

De asemenea, Iniţiativa România solicită alocarea unui buget şi desfăşurarea unei campanii susţinute de informare a cetăţenilor români care doresc să voteze prin corespondenţă.

Redăm scrisoarea deschisă, remisă redacţiei Epoch Times.

"Iniţiativă România v-a adresat pe 4 iulie 2016 o scrisoare oficială (nr. înreg. 1255/VA/04.07.2016), prin care a solicitat Guvernului adoptarea cât mai rapidă a unei Hotărâri de Guvern pentru stabilirea datei şi organizarea alegerilor parlamentare din acest an.

Pe 5 şi 7 iulie 2016 am primit prompt răspunsuri telefonic, respectiv în scris, prin intermediul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, care ne-a comunicat atât preocuparea pentru o decizie rapidă în acest sens, cât şi problemele generate de legile electorale cu privire la legătura dintre anunţarea datei alegerilor şi închiderea înscrierilor în Registrul electoral în vederea votului în diaspora.

Având în vedere interesul public major în legătură cu aceste subiecte, vă trimitem, deopotrivă, dumneavoastră şi publicului următoarele clarificări:

1) Conform Legii 208/2015, pentru a candida partidele au obligaţia să prezinte liste de susţinători (minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral). Strângerea de semnături nu poate începe până la stabilirea datei alegerilor.

2) Experienţa a arătat în alegerile locale că partidele au avut dificultăţi majore în a aduna, în timpul avut la dispoziţie, semnăturile necesare pentru a candida, existând suspiciuni întemeiate că au falsificat semnături pentru a îndeplini prevederea legală a pragului de 1%. DNA şi poliţia au demarat anchete de notorietate privind posibila săvârşire a unor infracţiuni de fals, uz de fals şi folosirea influenţei politice în legătură cu strângerea de semnături în Bucureşti.

3) În acest context, pentru a asigura respectarea legii şi pentru ca procesul electoral să fie cu adevărat deschis, v-am solicitat săptămâna trecută o decizie rapidă pentru stabilirea datei alegerilor. Adică pentru a asigura timp suficient ca partidele să strângă semnături în mod corect şi a respecta dreptul constituţional de a fi ales.

4) În acelaşi timp, însă, legile electorale (Legea 208/2015 şi Legea 288/2015) prevăd că la 48 de ore de la anunţarea datei alegerilor se închid înscrierile în Registrul electoral în vederea votului în diaspora. Cu alte cuvinte, cu cât se decide mai repede data alegerilor cu atât mai puţin timp au românii din străinătate să se înscrie în Registrul electoral pentru a putea vota - fie în secţia de votare, fie prin corespondenţă.

5) Avem, deci, pe de o parte nevoia de a liberaliza competiţia politică şi de a o aduce în limitele legii (un timp cât mai mare pentru strângerea corectă de semnături) şi, pe de altă parte, obligaţia de a nu umili încă o dată cetăţenii români din străinătate şi de a le respecta dreptul constituţional de vot (informare şi un timp mai lung de înscriere în Registrul electoral). Din păcate, legiuitorul român a pus în contradicţie cele două nevoi.

Aşadar, în mod cert legile electorale din România suferă de un pronunţat deficit democratic şi constituţional, fiind modelate după interese transpartinice şi ilegitime ale partidelor parlamentare. Acesta, însă, nu poate fi un pretext pentru amânarea unor decizii în interesul democraţiei şi libertăţii de a participa la competiţia politică în mod onest şi cu respectarea legii.

În acest sens, vă solicităm:

1) Să demaraţi imediat consultări cu partidele parlamentare pentru prelungirea termenului de înscriere în Registrul electoral a cetăţenilor români din diaspora şi pentru eliminarea legăturii dintre anunţarea datei alegerilor şi a termenului limită de înscriere în Registrul electoral (fie partidele să cadă de acord pentru convocarea de urgenţă a Parlamentului, fie să schimbaţi legea prin ordonanţă de urgenţă);

2) Stabilirea cât mai rapidă, prin HG, a datei alegerilor, precum şi a unui calendar de organizare a alegerilor;

3) Alocarea unui buget şi desfăşurarea unei campanii susţinute de informare a cetăţenilor români care doresc să voteze prin corespondenţă pentru ca aceştia să facă în timp util demersurile de înscriere în Registrul electoral.

Iniţiativă România va continua să urmărească corectitudinea procesului de strângere a semnăturilor pe listele de susţinători şi, dacă va fi cazul, va apela din nou, aşa cum a făcut-o înainte de alegerile locale, la sesizarea organelor de urmărire penală pentru posibila falsificare a semnăturilor.

Partidele parlamentare au şi opţiunea de a schimba legea în vederea scăderii pragului minim de semnături pentru a nu mai ajunge în situaţia de a le falsifica pentru a putea participa la alegeri. Şi, în mod cert, partidele au obligaţia de a nu mai încălca dreptul constituţional de vot al românilor din diaspora, aşa cum s-a întâmplat în 2014.

Iniţiativă România este o mişcare civică deschisă tuturor cetăţenilor români care cred în respectarea legii, integritate, competenţă, solidaritate, responsabilitate şi transparenţă. Iniţiativa România acţionează ca un catalizator al oamenilor şi comunităţilor care schimbă România – www.initiativaromania.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor