UE recomandă penalizarea Spaniei şi Portugaliei pentru deficite bugetare

După ce a criticat Madridul şi Lisabona că au eşuat să ia măsurile necesare pentru a-şi aduce bugetele în cadrul limitelor UE, Comisia Europeană va însărcina miniştrii de finanţe să decidă dacă cele două ţări trebuie penalizate.
Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.07.2016

Comisia Europeană, după câteva săptămâni de analizare a chestiunii penalizării Spaniei şi Portugaliei pentru încălcarea regulilor UE privind deficitele bugetare, a ajuns la concluzia că este mai bine să îi lase pe alţii să decidă.

În cursul zilei de joi, comisia a declarat oficial că Spania şi Portugalia au încălcat limita de deficit de 3% şi au înaintat această recomandare miniştrilor de finanţe ai UE, care vor decide dacă ar trebui aplicate penalităţi. Miniştrii finanţelor se vor întâlni marţea viitoare.

Regulile fiscale ale UE cer ca ţările din zona euro să îşi menţină deficitele bugetare sub pragul de 3% din Produsul lor Intern Brut (PIB). A existat o listă lungă de cazuri similare în trecut – Franţa, Grecia şi Croaţia au depăşit anul trecut pragul, dar niciuna dintre ele nu a fost amendată pentru aceasta.

Comisia Europeană a declarat că a decis să aplice regulile împotriva Spaniei şi Portugaliei pentru că cele două state au eşuat să iniţieze “acţiuni eficiente” pentru a-şi readuce deficitele sub pragul impus.

Deficitele ambelor ţări au depăşit pragul de 3% în 2014, iar în 2015 l-au depăşit din nou cu o marjă chiar mai mare. Deficitul Spaniei s-a ridicat la 5,1% anul trecut, în timp ce cel al Portugaliei s-a ridicat la 4,4%.

Atât Madridul cât şi Lisabona au promis că vor lua măsuri pentru a respecta regulamentele privind deficitul în 2016.

Dar mediul politic din cele două ţări a stânjenit eforturile de a aplica noi tăieri bugetare. Cele două state au adoptat măsuri de austeritate extinse ca parte a unor acorduri de salvare financiară încheiate în timpul crizei din zona euro şi de atunci au înfruntat o rezistenţă populară pe scară largă.

În prezent, Spania este într-un impas politic şi are la conducere un guvern interimar. Luna trecută au avut loc din nou alegeri electorale după ce alegerile generale din decembrie 2015 au eşuat să formeze o coaliţie de guvernare. Dar, până acum, noile rezultate electorale nu au făcut altceva decât să prelungească acel impas.

Partidul Socialist din Portugalia a ajuns anul trecut la putere după ce a promis că va suspenda multe dintre măsurile de austeritate nepopulare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor