Iniţiativa România dă semnalul de mobilizare pentru salvarea candidaturii Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii

Iniţiativa România dă semnalul pentru stoparea reorganizării ArCuB, instituţia care a pus Bucureştiul pe lista scurtă a oraşelor calificate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.01.2016

Iniţiativa România cere Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi Primăriei respingerea în plenul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de marţi, a proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcţionare a ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, instituţie care a pus Bucureştiul pe lista scurtă a oraşelor calificate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

De asemenea, Iniţiativa România îi cheamă pe bucureşteni să vină în faţa Primăriei Capitalei, marţi, ora 14, pentru a-şi face părerea auzită, sau să trimită consilierilor generali punctul lor de vedere prin e-mail sau telefon, se precizează în comunicatul de presă remis de organizaţie publicaţiei Epoch Times.

Potrivit reprezentanţilor Iniţiativa România, o decizie privind ArCuB trebuie amânată până la depunerea dosarului de candidatură a oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi adoptată doar după o consultare publică şi discuţii cu locuitorii acestui oraş şi actorii implicaţi.

"ArCuB are în acest moment un rol un esenţial în finalizarea dosarului de candidatură al oraşului Bucureşti pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Publicat recent pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, proiectul propune transformarea instituţiei din serviciu public de cultură în instituţie de spectacole, modificare care limitează drastic atribuţiile ArCuB, făcând practic imposibilă gestionarea unui proiect de anvergură de tipul Capitală Europeană a Culturii 2021.

Această propunere de reorganizare este inexplicabilă, cu atât mai mult cu cât ArCuB şi echipa Bucureşti 2021 au reuşit performanţa includerii oraşului Bucureşti pe lista scurtă, alături de Baia-Mare, Cluj-Napoca şi Timişoara. Iniţiată de Primarul General şi supusă votului membrilor Consiliului General în şedinţă publică în data de 26 ianuarie 2016, preconizata iniţiativă de reorganizare instituţională pune în pericol şi compromite definitiv şansele pe care le are Bucureştiul în obţinerea celui mai important titlu european.", scrie Iniţiativa România, catalogând drept inexplicabilă graba cu care Primarul General Sava, care are un mandat limitat şi care a sprijinit şi susţinut în faţa juriului experţilor europeni candidatura Bucureştiului, a înaintat această propunere.

Potrivit Iniţiativa România, o astfel de decizie de modificare a statutului unei instituţii importante de cultură, realizată pe ascuns şi în pripă, fără consultarea experţilor culturali, a cetăţenilor şi a sectorului cultural, aduce deservicii mari actului de cultură şi afectează iremediabil candidatura oraşului în cea de-a doua fază a competiţiei. De asemenea, propunerea încalcă angajamentele asumate public de instituţia Primarului General, precum şi actele semnate de liderii partidelor politice în data de 8 decembrie, care susţin fără echivoc candidatura Bucureştiului la titlul european.

Recomandăm şi : Candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pe punctul de a fi compromisă (video)

Iniţiativă România este o mişcare civică având ca misiune identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor. Iniţiativa România are ca primă ţintă alegerile locale din Bucureşti: crearea unei platforme care să prezinte şi să promoveze un proiect pentru Bucureşti şi o listă de candidaţi, alternativă la partidele mari, susţinută de o coaliţie cât mai largă a societăţii civile, pentru primăriile şi consiliile locale din Bucureşti

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor