Ingrijirea catelului in primele saptamani de viata

Acomodarea in noua casa
In cazul in care am devenit posesorii unui pui de caine trebuie sa retinem ca brusca izolare a catelului de mama si fratii sai va fi suportata cu greu. De aceea trebuie sa cream unele conditii care sa amelioreze aceasta situatie.
Catelul trebuie tratat cu multa dragoste si ingrijire, lucruri care sa-i permita o acomodare mai usoara si mai rapida in noul camin. Mai intai, alegeti locul unde va fi instalat cosul cainelui. In acelasi loc vor fi puse si castroanele de apa si mancare.
Odata adus acasa, catelul va fi tratat cu multa afectiune; va fi mangaiat si lasat sa se plimbe prin toate incaperile pentru a-si manifesta in voie curiozitatea si pentru a se obisnui cu obiectele din jur. In primele zile nu va fi lasat singur deoarece va plange din cauza singuratatii si ii va deranja astfel pe cei din jur (daca locuiti la bloc ii va deranja cu siguranta pe acei vecini mai pretentiosi). Daca in timpul primelor nopti va plange din cauza lipsei mamei, nu faceti imprudenta de a-l lua in brate sau de a-l culca in pat cu dumneavoastra. Se va obisnui asa si va renunta cu greu la acest obicei.
Alegerea numelui
Un alt lucru important este alegerea numelui. Numele trebuie sa fie scurt, usor de retinut de catre caine si usor de pronuntat pentru stapan. Ii vom repeta numele la inceput cu orice prilej si vom constata ca in scurt timp va raspunde la apel. Este important ca toti membrii familiei sa foloseasca acelasi nume. Un mic truc, in cazul in care doriti ca raspunsul la chemare sa fie cat mai prompt, este acela de a recompensa catelul cu mangaieri sau ceva bun de mancare atunci cand raspunde la nume.
Stabiliti un program de plimbare
In primele doua saptamani, catelul isi va face nevoile peste tot. In aceasta perioada trebuie urmarit cu atentie, iar atunci cand observam ca are intentia de a urina sau defeca, il vom lua si duce intr-un loc amnenajat special in care dorim sa invete sa-si faca nevoile. Cel mai bine procedam insa daca scoatem catelul cat mai des afara, pentru crearea unui reflex, iar catelul nostru se va putea obisnui astfel cu un program.
Stabilirea locului
Inca din prima zi catelul trebuie invatat cu locul lui. Daca ati stabilit locul, care nu trebuie sa fie prea aproape de o sursa de caldura (pentru a nu deveni prea sensibil la frig) sau in plina lumina, trebuie sa-i repetati comanda „La loc!” sau „Treci la loc!” si va fi dus la locul cu pricina. Catelul va invata astfel comanda. Locul in care vor fi instalate castronul de apa si cel de mancare trebuie sa devina cu destinatie permanenta, pentru a nu-l deruta. In cazul cainelui adult este de preferat sa puneti in cos sau cusca un covoras. Evitati prostul obicei de a aseza inauntru saltele moi sau perne cu puf, deoarece dauneaza cainelui (acestea fac blana moale si duc la caderea excesiva a parului; la fel, vor da in timp un aspect neingrijit blanii).
Hranirea
De mare importanta este si modul de hranire al catelului: locul si ora stabilita pentru hrana vor fi respectate cu strictete. In primele zile, catelul va fi hranit cu aceleasi alimente cu care a fost hranit de crescatorul de la care a fost cumparat. Schimbarea acestora se va face treptat in decursul catorva zile. Intrebati crescatorul ce a primit de mancare, deoarece o schimbare de regim brusca poate dauna catelului.
Ratia zilnica se imparte in tainuri (portii) care se administreaza de-a lungul zilei. Numarul de tainuri se alege in functie de varsta animalului. Pornind de la 6 tainuri pe zi la catei dupa intarcare, pana la 1 tain pe zi la caini adulti. Dupa ce catelul a mancat, este bine sa fie lasat aproximativ doua ore sa se odihneasca. Daca lasam puii sa se joace dupa ce mananca alimentele nu se vor asimila in totalitate in organism, ceea ce poate duce la consecinte in dezvoltarea lor. Intrucat sistemul de hranire al cainilor este bazat pe hrana industriala, apa proaspata trebuie sa fie pusa la discretie.
Vaccinarea puilor
Daca ati devenit proprietarul unui catel, trebuie sa va prezentati la medicul veterinar pentru a stabili momentul efectuarii deparazitarii si vaccinariilor ce se impun.
Vaccinarea reprezinta o metoda de prevenire a bolilor infectioase prin administrarea unui vaccin care stimuleaza formarea de anticorpi protectori specifici fata de un microorganism patogen. Momentul inceperii vaccinarii si schema de vaccinare sunt stabilite de medicul veterinar in functie de varsta, greutate si starea de sanatate a cainelui. In general, vaccinarea incepe de la varsta de 5-6 saptamani si se termina la varsta de 12-14 saptamani. Se recomanda ca pe perioada vaccinarilor, catelul sa nu fie plimbat prea des in spatii publice pentru a nu lua contact cu animale nevaccinate. Respectand asta veti elimina riscul catelului de a veni in contact cu un virus patogen.
Acestea sunt cateva sfaturi foarte importante si de baza in perioada achizitionarii si cresterii unui pui de caine. Urmandu-le, veti asigura o buna dezvoltare a catelului, o sanatate puternica, o psihologie normala si frumusetea cainelui dumneavoastra la maturitate.
Acest articol a fost oferit de colaboratorul nostru, Dr. Virgil Porutiu, medic veterinar.