Infrastructura energetică a ţării, oferită din nou chinezilor. Dragnea promite continuarea proiectelor începute de Ponta

La vremea lui, Victor Ponta a fost criticat din plin pentru că a încercat să dea pe tavă Chinei mai tot ce înseamnă proiect energetic major. Acum, Dragnea anunţă că Guvernul Tudose reia proiectele.
Loredana Diacu
14.07.2017

alte articole

Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)
Loredana Diacu
14.07.2017

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat vineri, la finele întrevederii cu o delegaţie din China, că proiectele pe care România şi Beijingul le aveau în derulare şi care au fost suspendate la finele guvernării Ponta vor fi reluate exact din faza în care acestea se aflau în lucru, relatează Agerpres.

"Am discutat proiecte concrete. Sper ca, odată reluate, să nu se mai oprească, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. Este vorba de proiectul mare Reactorul 3 şi 4 de la Cernavodă, despre Termocentrala de la Rovinari, Hidrocentrala Tarniţa Lăpusteşti, o hidrocentrală pe Dunăre, două poduri pe Dunăre. De asemenea, s-a discutat despre reluarea cursei Bucureşti — Beijing, despre organizarea mult mai bună a exporturilor de produse alimentare şi nu numai către China. China are pentru următorii ani un buget de importuri de 8.000 de miliarde de dolari şi cred că România poate să facă un efort să se organizeze în aşa fel încât să se poată vinde în China ceea ce au nevoie", a detaliat, la final, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai precizat că partea chineză este foarte interesată de investiţii serioase în infrastructură, respectiv căi ferate de mare viteză, autostrăzi şi alte proiecte de infrastructură mare şi a informat că premierul Tudose va înfiinţa un comitet interministerial care va fi în legătură permanentă cu Ambasada Chinei, pentru a începe să se pună substanţă pe această dorinţă reciprocă de colaborare.

"Le-am spus că suntem foarte interesaţi de parcuri industriale tematice în România, sunt multe localităţi din ţară care au deja terenuri pregătite, este nevoie să fie mai multă coordonare", a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat de presă cum se face că după memorandumurile semnate acum patru ani între România şi China nu s-a concretizat sau investit nimic, Dragnea a explicat că proiectele au fost blocate după ce PSD a plecat de la putere.

"Din păcate nu, pentru că după ce am plecat eu din guvern, a plecat şi Victor Ponta, toate acele proiecte care erau aproape finalizate — Cernavodă, Rovinari, exportul de carne de porc şi alte produse de carne către China — din păcate după ce s-a terminat guvernarea noastră toate aceste proiecte, fără excepţie, au fost suspendate, blocate. Eu nu am nicio explicaţie şi nici dumnealor nu au avut nicio explicaţie. Acum le-am spus că interesul nostru rămâne acelaşi şi o să se reia proiect cu proiect exact din faza în care era în lucru. Cel mai important este să se restabilească din nou procedura de lucru. Din momentul acela proiectele încep să se implementeze destul de repede", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Referitor la proiectele "blocate" după plecarea fostului guvern PSD (căzut după incendiul de la Colectiv) reamintim că, la vremea lui, Victor Ponta a ofertat Chinei, ţară non-NATO, mai tot ce însemna proiect energetic major, deşi energie, este ştiut, este un domeniu de importanţă strategică naţională şi nu numai, în actualul context geopolitic tensionat.

Mai mult, Ponta a fost acuzat că s-a grăbit să facă deal-uri cu China înainte ca ţara noastră să aibă aprobată strategia energetică, o strategie care să fie în folosul României, nu a "potenţialilor" investitori chinezi, care cereau o groază de facilitaţi (contract pentru preţ minim garantat, în cazul Cernavodă, scutiri de anumite impozite şi taxe etc.) pentru a investi la noi.

Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor a primit vineri o delegaţie din China, condusă de un controversat membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, şi secretarul Secretariatului Comitetului Central al PCC. La întâlnire au fost prezenţi şi premierul Mihai Tudose şi parte dintre miniştrii săi.

Planurile lui Tudose şi Dragnea au stârnit deja critici în rândurile Opoziţiei:

"Prin găzduirea summitului China-Europa Centrală şi de Est la Bucureşti, Ponta se făcea apărătorul intereselor chineze în Europa. Vizita premierului chinez Li Keqiang la Bucureşti a fost privită ca o strategie de divide et impera. Mesajul implicit al chinezilor era că pot folosi Estul ca poartă de intrare în UE, dacă europenii nu le acceptă condiţiile legate de modul de a face afaceri şi de zona de liber schimb.

În 2017, Tudose reia acelaşi format, cu bizara amintire a partidelor din Europa Centrală şi de Est (care sunt acestea în afară de PSD?), îl primeşte pe Liu Yunshan, şeful Departamentului de Propagandă al PCC, şi îi invită pe chinezi să investească în România în sectoare strategice ale economiei.

După critica făcută lui Grindeanu de liderul suprem Dragnea că nu a întărit relaţiile economice cu Rusia, se pare că Tudose are ca misiune întărirea relaţiilor cu China. Este grav că PSD încearcă să ducă România spre Est, şi nu spre Vest.", scrie, pe Facebook, deputatul Matei Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor