Iohannis se ia de Tudose: Tipul de a face politică economică seamănă incertitudine şi îngrijorare

Îngrijorarea oamenilor de afaceri legată de schimbarea programului de guvernare este pe deplin justificată. O astfel de atitudine a coaliţiei nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional îl aşteaptă, a tras un semnal de alarmă preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.07.2017

Tipul de a face politică economică prin care s-a remarcat Guvernul Tudose şi coaliţia PSD-ALDE seamănă incertitudine şi îngrijorare, pune în pericol locuri de muncă şi investiţii importante, de care România are mare nevoie, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri sunt pe măsură, a atras atenţia, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul lansării versiunii în limba română a "Cartei Albe a IMM-urilor din România".

"Îmi face plăcere să transmit felicitări reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, în acest context special al aniversării unui sfert de secol de activitate a Consiliului IMM-urilor din România. În toată această perioadă, economia noastră a progresat împreună cu şi prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii. De-a lungul timpului, Carta Albă a IMM-urilor din România a reuşit să reflecte cele mai evidente tendinţe şi preocupări ale oamenilor de afaceri şi să propună strategii de susţinere şi dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Şeful statului a amintit că, la iniţiativa Administraţiei Prezidenţiale şi ca etapă de consultare în cadrul Proiectului de ţară, a avut recent o largă dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români şi investitori străini, companii mari şi întreprinderi mici şi mijlocii.

"În acest cadru, toţi reprezentanţii mediului de afaceri au arătat că stabilitatea şi predictibilitatea sunt cele mai importante exigenţe ale mediului economic, în special în contextul evoluţiilor politice recente", a subliniat Iohannis.

Mai departe, preşedintele a vorbit despre execuţia bugetară din prima jumătate a anului, dar şi despre recentele măsuri anunţate care ar afecta mediul de afaceri.

"De exemplu, în ciuda creşterii economice record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor — care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie", a punctat Iohannis.

În acelaşi timp, liderul de la Cotroceni a subliniat că îngrijorarea din mediul de afaceri din România cu privire la măsurile recent anunţate are motiv.

"Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. Aşa cum am spus şi la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esenţiale ale acestuia - atât fiscale cât şi sociale - nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional îl aşteaptă. Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine şi îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenţia Guvernului şi coaliţiei politice că o asemenea relaţie dintre stat şi mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă şi investiţii importante, de care România are mare nevoie", a precizat Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia că este esenţial ca noul Guvern să se aşeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea şi importanţa lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări şi dezbateri, prin evaluări riguroase în privinţa impactului economic, care să ofere garanţia că economia nu va avea de suferit.

În opinia lui Iohannis, sectorul IMM-urilor reprezintă "coloana vertebrală a unei economii dinamice şi prospere" - deşi sectorul a evoluat "densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, de 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori".

Şeful statului a apreciat că este momentul ca IMM-urile "să facă din accesarea fondurilor europene o prioritate".

"Este însă îngrijorător faptul că circa 80% dintre IMM-uri nici nu intenţionează să acceseze fondurile structurale, aşa cum arată şi evaluările dvs. Tocmai de aceea avem nevoie de reglementări stabile, acces facil şi transparent, precum şi de susţinere din partea organismelor care gestionează fonduri europene, în raport cu sugestiile şi preocupările mediului de afaceri", a afirmat Iohannis.

Totodată, preşedintele a amintit creşterea dezvoltării şi utilizării de inovaţii ca fiind unul dintre instrumentele pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor