Informaţii utile despre OMG-uri
alte articole
Poate că aţi auzit în ultima vreme despre controversa din jurul OMG-urilor şi vă întrebaţi ce anume este un OMG?
OMG înseamnă organism modificat genetic. Asta înseamnă că structura ADN a unei plante sau a unui animal a fost modificată, de obicei prin injectarea forţată în celulele sale a unui virus sau a unei bacterii care are ADN de la o altă specie.
Acest procedeu permite combinarea a doua specii diferite, care nu ar fi în mod normal combinate în natură. Un exemplu este orezul modificat genetic care conţine gene umane. Acest lucru ar putea duce la întrebarea: a mânca acest tip de orez modificat genetic poate fi considerat canibalism?
Conform proiectului Non-OMG, 80 la sută dintre toate alimentele ambalate şi prelucrate vândute conţin OMG-uri. Care sunt potenţialele pericole şi cum puteţi evita OMG-urile? Mai jos vă oferim un curs intensiv privind asta.
1. Ce alimente conţin cu siguranţă OMG-uri? Există cu siguranţă multe teste şi studii efectuate de companii de biotehnologie, de la cartofi care strălucesc pe întuneric până la somon creat prin inginerie genetică.
Multe dintre aceste creaţii sunt în curs de aprobare de către FDA înainte de a putea intra pe piaţă. Cu toate acestea, există multe OMG-uri care ne sunt vândute în fiecare zi fără ştirea noastră, deoarece etichetarea OMG-urilor nu este necesară în Statele Unite.
Principalele ingrediente modificate genetic vândute pentru consum în Statele Unite, potrivit Green America şi proiectului Non-OMG sunt: porumb, soia, rapiţa, bumbac, sfeclă de zahăr, papaya, lucernă, lapte, suc de fructe, dovlecei.
Nu numai că ar trebui să vă feriţi de aceste ingrediente în produsele alimentare, dar, de asemenea, şi de ingrediente derivate din acestea, cum ar fi lecitină de soia, izolat proteic din soia, sirop de fructoză de porumb şi zahăr, care nu este listat ca "zahăr din trestie de zahăr." Aceste ingrediente mascate sunt incluse în toate tipurile de produse alimentare procesate, inclusiv condimente, sosuri pentru salate, iaurturi, prăjituri, cereale, pâine şi chiar şi sosuri pentru paste.
2. Care sunt posibilele riscuri pentru sănătate ale consumului de OMG-uri? Una dintre cele mai mari probleme în consumul de alimente modificate genetic este rezistenţa la antibiotice. Potrivit Institutului pentru Tehnologie Responsabilă, genele de antibiotice inserate în culturile alimentare pot contribui la crearea unor "super-boli", faţă de care antibioticele pe care le avem acum se vor dovedi ineficiente.
Alte studii au arătat o creştere semnificativă a alergiilor alimentare, problemelor digestive, creşterii excesive a celulelor care pot produce cancer şi a problemelor de infertilitate. Vă recomand să citiţi o parte din aceste studii de laborator.
3. Cum puteţi evita OMG-urile? Unele din cele mai importante lucruri pe care le puteţi face pentru a vă asigura că dvs şi familia dvs nu consumaţi alimente modificate genetic este să cumpăraţi alimente certificate drept ecologice sau cele verificate de proiectul Non-OMG.
Pentru a se obţine o certificare ecologică, trebuie să se demonstreze că un produs alimentar nu a fost modificat genetic în niciun fel. În ceea ce priveşte alimentele neecologice, unele au fost verificate de proiectul Non-OMG şi poartă sigiliul Non-OMG. Toate aceste alimente sunt listate pe site-ul lor.
Există, de asemenea, o nouă etichetă: Dezvoltat în mod natural. Pentru a obţine certificatul Dezvoltat în mod natural, un fermier trebuie să se angajeze în procesul de creştere ecologică şi să nu folosească seminţe modificate genetic.
Această etichetă este mai uşor de obţinut de fermierii la scara mai mică, care nu îşi pot permite costul obţinerii unei certificări ecologice complete. Puteţi vedea acest tip de etichetare pe produsele micilor fermieri locali.
Trebuie de asemenea să fiţi conştienţi că există companii care sprijină agresiv utilizarea de OMG-uri şi chiar fac lobby împotriva eforturilor guvernului de a eticheta OMG-urile din alimente. De asemenea, este important să ne dăm seama că OMG-urile sunt interzise sau etichetate în majoritatea altor ţări.
Modul în care noi, consumatorii, putem schimba politicile alimentare este prin intermediul banilor noştri. Dacă vom începe cu toţii să vorbim cu magazinele noastre alimentare, şcolile şi restaurantele locale şi să le cerem să oprească utilizarea OMG-urilor, acestea vor trebui să înceapă să ne asculte.
Dacă nu mai achiziţionăm produse alimentare modificate genetic de la aceste corporaţii gigant, ele vor trebui să abordeze aceste probleme sau vor da faliment. Este important să ne amintim că noi suntem cei mai buni cunoscători când vine vorba de propria sănătate.
April Reigart este antrenoare certificată de terapie holistică şi absolventă a Institutului de Nutriţie Integrativă.