OMG-urile notorii conţin particule de virusuri
Mitul privind inofensivitatea organismelor modificate genetic (OMG-urilor) devine pe zi ce trece tot mai de necrezut. Cu cât mai multe cercetări independente desfăşoară oamenii de ştiinţă pentru a studia OMG-urile, cu atât descoperă mai multe riscuri la adresa sănătăţii umane. Recent, a devenit cunoscut faptul că majoritatea OMG-urilor conţin gene virale ascunse, care sunt periculoase pentru om.
Agenţia europeană pentru siguranţa alimentară (EFSA) a declarat că în ADN-ul majorităţii culturilor modificate genetic, existente în prezent pe piaţă, conţine un fragment de genă virală latentă, relatează Independent Science News. Spre exemplu, din cele 86 de plante transgenice, care sunt comercializate pe scară largă în SUA, 54 conţin o parte a „Genei VI” a virusului mozaicului de conopidă (CaMV). Această genă este reprezentată de o secvenţă genetică, numită promotorul 35S.
În timpul studierii potenţialilor alergeni ai culturilor modificate genetic, oamenii de ştiinţă de la EFSA au obţinut dovezi clare în favoarea faptului că prezenţa materialului genetic viral ("Gena VI”) în diferite produse, nu poate fi considerată drept inofensivă pentru oameni. „Gena VI” poate dăuna şi plantelor agricole, slăbindu-le căile naturale de protecţie.
Cercetătorii au concluzionat, că prezenţa „Genei VI” poate fi cauza unor modificări fenotipice involuntare la om. Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii îngrijorătoare în baza observaţiilor anterioare ale acţiunii genei. Cu alte cuvinte, experţii EFSA nu exclud pericolul "Genei VI” pentru sănătatea umană şi mediul ambiant.
Problema principală constă în faptul că gena virală poate contribui la penetrarea agenţilor infecţioşi în organism, prin dezactivarea mecanismelor de protecţie specifice. Includerea unor astfel de gene poate duce, de asemenea, la rezultate imprevizibile şi nedorite în agricultură.
Virusurile ce infectează plantele în majoritatea cazurilor nu diferă de virusurile care infectează oamenii. De exemplu, uneori, genele virusurilor umane şi ale plantelor sunt interschimbabile iar, în anumite cazuri, includerea particulelor virale determină amplificarea sensibilităţii plantelor la virusurile animalelor. Astfel, genele virale implică un şir întreg de consecinţe nedorite.
Folosirea "Genei VI» în plantele transgenice determină modificarea culorii clorotice (galbenă), apariţia deformărilor şi reducerea fertilităţii plantelor. Asemenea consecinţe demonstrează faptul că proteina produsă de activitatea genei "VI" este o toxină şi dăunează plantelor. Fiind cunoscut faptul că gena virală este activă şi în celulele umane, apar preocupări legitime, că aceasta ar putea fi toxică şi în cazul omului. Experţii vor putea obţine un răspuns clar doar după desfăşurarea unor noi cercetări în domeniu.
"Gena VI» există în tipurile populare de plante transgenice, inclusiv renumitul porumb MON810, porumbul NK603 şi soia Roundup Ready. Este de-a dreptul regretabil că informaţiile respective au fost făcute publice cu o asemenea întârziere. Unele plante transgenice constituie subiectul observaţiilor EFSA de peste 20 de ani.