Indignare după ce un oficial al Partidul Comunist rescrie un editorial dintr-un ziar

O fotografie postată pe site-ul de microblogging Sina Weibo înfăţişează doi reporteri de la Southern Weekly ce ameninţau ca îşi vor da demisia dacă ziarul nu ia atitudine în ceea ce priveşte funcţionarul Partidului Comunist care a manipulat unul din editorialele sale.
O fotografie postată pe site-ul de microblogging Sina Weibo înfăţişează doi reporteri de la Southern Weekly ce ameninţau ca îşi vor da demisia dacă ziarul nu ia atitudine în ceea ce priveşte funcţionarul Partidului Comunist care a manipulat unul din editorialele sale. (Weibo)

Zeci de foşti editori şi reporteri ai ziarului chinez Săptămânalul de Sud (Southern Weekly) au publicat o scrisoare prin care solicită unui oficial al Partidul Comunist să demisioneze după ce a manipulat prima pagină a ediţiei din ziua de Anul Nou, aliniindu-se mai strâns cu propaganda Partidului.

În acest incident, ediţia specială de Noul Anul a publicaţiei cu sediul în Guangzhou a fost schimbată în secret, la ordinul unui funcţionar guvernamental. Reporterii ziarului s-au plâns de schimbare prin intermediul blog-urilor lor personale şi mesajele lor au fost ulterior şterse, dar nu înainte ca alţi angajaţi din mass-media chineze să le observe.

Luo Changping, editor asociat al revistei Caijing, a dezvăluit acest incident în blogul său pe 2 ianuarie, precizând că Săptămânalul de Sud a fost finalizat şi urma să fie trimis pentru print, dar că a fost revizuit de Ministerul Propagandei din Guangdong care a tipărit o variantă schimbată.

Oficial, responsabil de schimbare a fost Tuo Zhen, ministrul local al propagandei şi fost director adjunct al Xinhua, una dintre portavocile oficiale ale Partidului Comunist Chinez.

Aparent, Tuo a fost supărat de mesajele de Anul Nou ale publicaţiei şi a eliminat referirile la problemele sensibile, schimbând conţinutul, astfel încât să fie omagiat Partidului Comunist, ceea ce nu era inclus în mesajul original.

Reporterii seniori ai Săptămânalului de Sud erau în vacanţă atunci când Tuo a modificat mesajul de Anul Nou, potrivit postului de pe blog-ul lui Luo. Peste 15 reporteri ai ziarului, care erau supăraţi datorită schimbării, "au fost reduşi la tăcere", conform blogului.

Doi reporteri au susţinut că vor demisiona după incident. "Dacă aspiraţiile mele sunt respinse, atunci nu voi lucra. Dacă Săptămânalul de Sud nu poate să-şi apere ideile, atunci voi demisiona", scrie într-un slogan pe care cei doi reporteri l-au afişat pe foi de hârtie în fotografii online.

În acelaşi timp, 51 de foşti reporteri şi editori de la ziar au lansat o scrisoare publică, solicitându-i lui Tuo să demisioneze.

Alte modificări includ adăugarea a peste 100 de caractere ştirilor de pe prima pagină care de fapt conţineau grave erori şi ştergerea menţiunilor despre "patrioţii" care au luat parte la o paradă anti-Japonia.

După efectuarea modificărilor, Tuo apoi a semnat actele pentru a tipări publicaţia, fără revizuirea de către editori a ziarului, chiar dacă acesta a făcut o serie de greşeli.

Editorialul de Anul Nou al Săptămânalului de Sud este considerat un sondaj al climatului politic din China. Ziarul raportează de obicei despre aspectele sensibile şi, uneori, critică uşor Partidul Comunist.

Cazul subliniază cenzura galopantă pe întreg teritoriul Chinei asupra ziarelor care sunt supuse controlului Partidului Comunist. Potrivit gardienilor mass-mediei, inclusiv Freedom House, China este printre statele cu cele mai grave încălcări ale libertăţii presei din lume.

Declaraţia board-ului editorial sl Săptămânalului de Sud a fost susţinută de un număr de academicieni chinezi şi angajaţi din mass-media. Potrivit Wall Street Journal, cca. 20 de academicieni proeminenţi au semnat o scrisoare similară prin care cereau demiterea lui Tuo din poziţia sa.

Sun Huaping, un intelectual situat în Shanghai consideră că ediţia de Anul Nou a fost rescrisă deoarece a inclus informaţii despre Constituţia din perioada de sfârşit a dinastiei Qing şi de început al Republicii Chineze.

Articolul original preciza: "Doar când constituţionalismul este onorat şi competenţele revizuite îşi pot exprima cetăţenii în mod clar criticile la adresa puterii şi numai atunci poate fiecare persoană să creadă în inima sa că este liberă să trăiască. Numai atunci vom putea construi o ţară liberă şi puternică", potrivit Wall Street Journal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe