INDIA: Holi, festivalul primaverii, sarbatoarea culorilor

Au trecut cateva zile de la incheierea festivalului Holi in India, sarbatoarea culorilor. Suna frumos, dar daca nu stiti ce inseamna asta si daca se intampla sa calatoriti in India in lunile februarie sau martie, aveti mare grija sa puneti in valiza cateva randuri de haine bune de aruncat la gunoi si cateva batiste curate.
Hindusi din Pakistan arunca cu apa colorata unii pe altii, sarbatorind festivalul primaverii , Holi, in capitala Lahore, 20 martie, 2011. (Arif Ali / AFP / Getty Images)
Bogdan Florescu
23.03.2011

Au trecut cateva zile de la incheierea festivalului Holi in India, sarbatoarea culorilor. Suna frumos, dar daca nu stiti ce inseamna asta si daca se intampla sa calatoriti in India in lunile februarie sau martie, aveti mare grija sa puneti in valiza cateva randuri de haine bune de aruncat la gunoi si cateva batiste curate.

Primavara este o perioada frumoasa pentru toata lumea, iar fiecare cultura are propriile sale sarbatori si feluri de a intampina inmugurirea copacilor si sosirea pasarilor calatoare. Dar o mare parte a Indiei nu poate admira acest spectacol al naturii care se trezeste la viata si, poate din acest motiv, traditia a hotarat sa aduca putina culoare in primavara lor. Cum? Iesind in plina strada, dansand si aruncand cu pigmenti si apa colorata dupa ceilalti, manjindu-se pe chipuri si bucurandu-se in acest fel, cu apropiati si alti membrii ai comunitatii in care traiesc, de venirea primaverii.

Sarbatorile hinduse se manifesta fervent atat in interiorul familiei sau temple, cat si in strada. Nu poti trece printr-o piata sau drum laturalnic pe timp de sarbatoare fara sa simti mirosurile sau sa auzi cantecele specifice ei. Se vede pe fata oricui, iar in timpul festivalului Holi pe fata oamenilor se pot vedea zambete de bucurie si o multitudine de culori amestecate, unele peste altele. Pe langa aceste detalii cromatice, din loc in loc se aprind si mici focuri de tabara din lemne si trestie, in plina strada sau locuri amenajate.

Anul acesta, data festivalului a cazut sambata trecuta, pe 19 martie, zi numita in sanskrita si Holika Dahan (arderea Holikai).

Holika nu e doar culoare

Dar Holi nu inseamna doar atat si nu este un produs al culturii moderne. Substraturile si simbolistica sa se pierd in negura mileniilor. Istoricii cred ca acest festival, numit Holika in antichitate, era celebrat de arienii din estul Indiei, iar la acea vreme detinea statutul de ritual fiind considerat ceva cu adevarat sacru. Cu trecerea secolelor, el si-a pierdut din semnificatie — la inceputuri, acest obicei era dus la capat doar de catre femeile maritate pentru a aduce bunastare si fericire familiilor lor.

Pe scurt, ‘Holi’ inseamna ‘a arde’. Exista mai multe legende care explica semnificatia acestui cuvant, dar cea mai proeminenta este cea asociata cu Hiranyakashyap, Regele demon.

Hiranyakashyap dorea ca fiecare individ din regatul sau sa-l slaveasca numai pe el, dar Prahlad, fiul lui, devenise adept al Lordului Naarayana. Tatal sau, dezamagit, daduse atunci ordin surorii sale, Holika, sa il ia pe Prahlad in brate si sa treaca prin foc. Holika avea o asemenea capacitate care ii permitea sa nu fie atinsa de flacarile focului, dar nu era sigura ca aceasta va functiona si asupra nepotului ei, si totusi a hotarat s-o faca. Actionand dintr-un impuls de rautate si credinta oarba in Regele demon, Holika trecuse prin foc, dar fusese arsa de flacari, in timp ce Prahlad, datorita credintei sale ferme in Divinitate, reusise sa scape cu viata. Festivalul sarbatoreste, de fapt, triumful binelui asupra raului si, de asemenea, triumful credintei in ceva mai Inalt.

In ciuda modului extrem de a sarbatori acest eveniment si a faptului ca intelesurile profunde ale evenimentului si legendelor s-au mai sters cu timpul din memoria hindusilor, putem sa vedem inca in acest festival ceva cu totul special: Holi uneste sufletele oamenilor.

O a doua legenda, care da si obiceiul de a arunca cu pigmenti in timpul acestui festival, este legenda zeului hindusilor, Krishna. Se spune ca acesta era gelos pe darul naturii care l-a facut sa se nasca cu pielea de culoare albastra, in timp ce iubita sa, Radha, avea pielea alba. Intr-o zi, Krishna merse la mama lui pentru a-si face publica nemultumirea. Aceasta il sfatuise in schimb sa picteze fata iubitei sale in ce culoare vrea el, astfel incat complexul sau sa fie rezolvat. Acesta merse la Radha si luand culoare in mana, o vopsi pe fata, facand-o de aceeasi culoare ca si el.

O sarbatoare care uneste

Festivalul Holi este ceva cu adevarat unic, dar nu trebuie sa mergem in India pentru a fi manjiti cu pigmenti colorati. Comunitatile hinduse de peste glob simt o mare datorie in a-si pastra valorile si obiceiurile culturale in orice colt al pamantului s-ar afla. Astfel, putem sa devenim la fel de colorati si in cartierele hindusilor din Londra, New York, Paris, Roma, Bruxelles si alte mari orase de pe glob.

In ciuda modului extrem de a sarbatori acest eveniment si a faptului ca intelesurile profunde ale evenimentului si legendelor s-au mai sters cu timpul din memoria hindusilor, inca putem sa vedem in acest festival ceva cu totul special: Holi uneste sufletele oamenilor.

De la bunici la nepoti, de la rude la necunoscuti, toti se pot bucura impreuna in aer liber de aceasta traditie pigmentata. Este un festival care trezeste spiritul de prietenie, armonie si sinceritate, si pune accentul pe voie buna si intelegere, mai mult decat pe cadouri si mancare, asa cum ne-am obisnuit noi in vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor