Încrengăturile din dosarul baronului PSD Mircea Govor. Studiu de caz - numirile de la ANAF
alte articole
Pe lângă vicepreşedintele PSD Andrei Dolineaschi, fost secretar general al PSD, care deja a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, în dosar sunt vehiculate alte nume grele din politică, printre care şi cel al liderului suprem al social-democraţilor, Liviu Dragnea.
Procurorii anticorupţie dezvăluie, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor, precum şi în stenogramele depuse la dosar, saga numirilor în funcţii cheie din ANAF, care erau, se pare, negociate la sânge între pesedişti şi liberali.
"Singurul criteriu avut în vedere la distribuirea unor astfel de posturi îl reprezintă cel politic, toate posturile urmând a fi ocupate de persoane ce provin ori sunt sprijinite de partidele PSD şi PNL", susţin procurorii DNA în referatul citat de stiripesurse.ro.
Lupta era una dificilă. Pentru a-şi instala favoriţi în funcţiile dorite, Mircea Govor trebuia să obţină sprijin politic de la mai marii PSD, în timp ce avea de luptat şi cu şefii filialei PNL Satu Mare, respectiv cu Ovidiu Silaghi şi Adrian Ştef, care voiau, la rândul lor, să-şi numească proprii oameni în funcţiile din ANAF, cu ocazia reorganizării instituţiei.
În timp ce Govor se baza pe relaţiile sale cu Andrei Dolineaschi, Florin Tunaru şi Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării pe vremea reorganizării ANAF, liberalii ajungeau cu relaţiile până la Daniel Chiţoiu, care era atunci ministru de Finanţe.
De cele mai multe ori, Govor a reuşit însă să-şi impună favoriţii în faţa rivalilor. Motivul? Potrivit procurorilor DNA, liderul PSD Satu Mare urmărea să-şi protejeze afacerile, dar şi să aducă bani la partid. Pentru a-şi atinge obiectivele el a avut întâlniri cu Liviu Dragnea, cu Dolineaschi şi chiar cu şefii ANAF, Gelu Diaconu (care neagă acest lucru) şi Florin Tunaru.
Din interceptările de la dosar, reiese că, pe 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat pe Dragnea şi i-a cerut să accepte o întâlnire pentru a aborda problema numirilor la Finanţe.
"Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre' să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic... şi despre asta o fost vorba… am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră".
Dragnea i-a precizat că Daniel Chiţoiu nu i-a spus nimic în acest sens. În continuarea discuţiei, Govor a plâns de cât de dificilă este problemă numirilor "îs atâta de încurcate de… Dar fără dumneavoastră…".
În final, Dragnea i-a dat asigurări că va vorbi direct cu Daniel Chiţoiu, iar, şapte zile mai târziu, s-a şi întâlnit cu Govor la Ministerul Dezvoltării. Ulterior, liderul PSD Satu Mare a vorbit cu Andrei Dolineaschi, care i-a dat asigurări că a avut discuţii la ANAF şi că i s-a promis că "se rezolvă".
Mircea Govor a fost sfătuit de colegul său Andrei Dolineaschi şi să se înţeleagă cu şefii filialei PNL Satu Mare, respectiv Ovidiu Silaghi şi Adrian Ştef, şi să dea o listă comună pentru numiri.
* * *
Potrivit publicaţiei citate, pe 17 septembrie 2013, Govor şi Dolineaschi au mers la sediul central al ANAF, unde s-au întâlnit cu şeful instituţiei, Gelu Diaconu (numit de PNL în această funcţie), şi adjunctul său, Florin Tunaru (apropiatul lui Liviu Dragnea).
De altfel, acesta din urmă fusese informat despre întrevedere chiar de către Mircea Govor. La această "sesiune" a participat şi liberalul recent exclus Adrian Ştef, preşedintele CJ Satu-Mare.
Adrian Dolineaschi: Da?
Mircea Govor: Adi unde eşti ?
Adrian Dolineaschi: La Parlament.
Mircea Govor: La Parlament, no fii atent, eu îs aci la ANAF... Păi, tu ai ceva împotriva lui... să-l pună în locul lui Maier pe băiatul ăsta? Că ăla... Sau ce, şi pe ăsta, tot tu îl susţii pe Maier?
Adrian Dolineaschi: Nu mă, cum să-l susţin eu pe Maier?!
Mircea Govor: A, deci se poate face în locul lui, da?
Adrian Dolineaschi: Eu nu-l susţin pe Maier, ce vorbeşti mă!
Mircea Govor: Păi da… uite aci sunt la domnu' preşedinte în cabinet la ANAF.
Adrian Dolineaschi: Aşa.
Mircea Govor: Bun, şi şefa lui de cabinet îţi dă acuma un semnal, să-i spui că nu ştie... femeia nu ştie că dacă-l susţii sau nu-l susţii pe Maier! Acuma hai s-o tranşăm dracului de-o bată!
Adrian Dolineaschi: Măi, eu nu-l susţin pe Maier mă, da' eu nici n-am vorbit cu nimeni, mă!
Mircea Govor: No bine. No…
Adrian Dolineaschi: Eu n-am discutat cu nimeni, te rog frumos! Da' hai să nu vorbim pe telefon aiureli din astea, măi! Eu n-am vorbit cu nimeni!
Mircea Govor: Păi da'… ce, sunt aiureli, Doamne bate-o de lume?! Hai încoace atunci la ANAF. Hai încoace”.
Discuţiile dintre Govor şi Dolineaschi despre interesele primului în rândurile ANAF au continuat mult şi după acest moment. Spre exemplu, în data de 25 martie 2014, Mircea Govor l-a sunat pe Dolineaschi, ambii folosind mobilele de serviciu: primul - aparatul de la Consiliul Judeţean, al doilea - aparatul dat de Parlamentul României.
Mircea Govor: Să trăiţi domn secretar general!
Andrei Dolineaschi: Salut, domnu preşedinte! Ce faci?Ai sunat mai devreme la Cristina, eram cu una cu alta. Ia zi!
Mircea Govor: Deci eu am plecat,, eu mâine sunt în Bucureşti, cum ne-am înţeles...
Andrei Dolineaschi: Bine.
Mircea Govor: Şi atunci aş vrea să vin şi la ANAF, că am o treabă foarte clară acolo!
Andrei Dolineaschi: OK vii şi vorbim noi doi, da? Şi după aia mergem, da?
Mircea Govor: Atunci la cât să fiu? Da, spune-mi la cât să fiu!?
Andrei Dolineaschi: Păi după ora unşpe la mine, da?
Mircea Govor: A, deci să fiu la tine la birou mai întâi?
Andrei Dolineaschi: Da.
Mircea Govor: La ora... la cât? Spune-mi ora exactă.
Andrei Dolineaschi: La unşpe, unşpe, doişpe... hai doişpe.
Mircea Govor: la doişpe?
Andrei Dolineaschi: Da.
Mircea Govor: Bun, atunci rămânem aşa. Bine.
Andrei Dolineaschi: Bine, bine, te pup!
Mircea Govor: Bine, dragul meu. Mersi! Şi eu te pup!
Andrei Dolineaschi: Numai bine. Pa,pa!
Urmare a întâlnirii de la ANAF din 17 septembrie 2013, Mircea Govor a obţinut ceea ce solicitase. El l-a informat despre rezultat, că s-a rezolvat, pe finul său Ioan Mircea Ardelean, căruia i-a trasat şi sarcina de a-i trimite un email lui Florin Tunaru. Mircea Govor l-a sunat apoi şi pe vicepreşedintele ANAF să-i spună că va primi un email de la omul lui.
Întâlnirea de la sediul PSD
Potrivit procurorilor DNA, la 2 octombrie 2013 a avut loc o discuţie între Govor şi Dolineaschi pentru impunerea unui alt favorit de-al lui Mircea Govor, de fapt un vechi prieten. Este vorba despre Ioan Şipoş, fost şef al Gărzii Financiare Satu Mare, pentru care dorea un post în cadrul Direcţiei Regionale de Antifraudă. A fost asigurat de Dolineaschi că problema e în lucru.
Două săptămâni mai târziu, la sediul PSD din Bucureşti, a avut loc o întâlnire între Govor, Dolineaschi şi Florin Tunaru şi au discutat despre numirea în funcţii a două persoane.