Criteriile de integritate adoptate de PSD stârnesc nemulţumire în partid

Schimbarea criteriilor de integritate în PSD în urma amplelor proteste anti-Sistem şi a acţiunii similare întreprinse de colegii din PNL au stârnit nemulţumire printre unii social democraţi, care se tem că, odată cu noile criterii, există riscul ca nimeni să nu mai vrea să candideze.
Sigla PSD
Sigla PSD (Eugen Horoiu \ Epoch Times România)

Astfel, secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat, vineri, că noul Cod de etică şi conduită pe care partidul trebuie să îl respecte în desemnarea candidaţilor la viitoarele alegeri este "un fel de Agenţia Naţională de Integritate" în interiorul partidului şi că există riscul ca nimeni să nu mai vrea să candideze, relatează Hotnews.

"Eu sunt împotriva acestui ANI din interiorul PSD-ului, că asta e un fel de ANI, codul ăsta, de fapt, nu e niciun fel de cod, codul trebuie să fie de bun simţ. Important este că, la alegeri, trebuie să fie oameni reprezentativi şi nici nu ne trebuie nici comisii şi nici multă carte ca să ne ducem la ţară şi să vedem dacă X sau Y are notorietate pozitivă sau negativă. Părerea mea personală este că e chiar un ANI în interiorul partidului. Eu nu sunt împotrivă, eu n-aş fi făcut aşa, eu aplic. Părerea mea e că e total ineficient dar asta e situaţia, ne conformăm" a declarat Dragomir, la finalul unei şedinţe a Consiliului Judeţean adăugând că "astea-s vremurile pe care le trăim" şi că înţelege că anul acesta semnalul care trebuie dat este: "domne, ne înnoim."

„Să vedem cu cine ne înnoim, că s-ar putea să nu vrea nimeni să vină să candideze. Eu aş fi făcut altfel dacă ar fi depins de mine, dar ştiţi cum e, la partid ce e ordin nu se discută”, şi-a arătat scepticismul Dragomir.

Amintim că PSD a adoptat pe 9 decembrie varianta finală a codului de conduită, care include o listă de 10 criterii de integritate pentru candidaţii la alegeri.

Reamintim că pe 9 decembrie PSD a adoptat 10 criterii de integritate izbitor de asemănătoare cu cele propuse de partidul "rival", PNL. Ambele "decaloage" ale celor două mari partide par a se fi inspirat din declaraţia de integritate realizată de România Curată pentru miniştrii noului Cabinet. Singura diferenţă notabilă între criteriile de integritate PSD şi cele ale PNL este criteriul "traseismului", care nu se regăseşte la social-democraţi.

Printre criteriile de integritate adoptate de PSD se numără, paradoxal sau nu, şi plagiatul, aceasta în condiţiile în care până nu demult social-democraţii au fost conduşi de Victor Ponta, al cărui doctorat a fost considerat de Universitatea din Bucureşti drept plagiat.

Criteriile de conduită pentru candidaţii PSD

Persoanele care se află într-una din situaţiile de mai jos, nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condiţiile legii, a unor funcţii politice sau administrative alese sau numite:

1. a) s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă;
b) se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracţiune.
2. au deţinut funcţii în organele de conducere la nivel central şi judeţean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.
3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni;
4. au avut atitudini şi declaraţii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naţionalitate;
5. au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi, ca poliţie politică sau au fost dovediţi ofiţeri acoperiţi;
6. înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunităţii în care candidează;
7. are relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţiile din subordinea acesteia;
8. au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;
9. se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilităţi sau conflict de interese;
10. au completat în fals sau cu omisiuni declaraţiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanţei.

Codul de integritate PSD include şi un capitol cu sancţiuni pentru membrii PSD, în cazul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă.

Sancţiunile pentru PSD-iştii în diferite etape ale urmăririi penale pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid.

Sancţiunile nu se aplică însă automat, ci în urma unei analize a unei comisii special înfiinţate în partid, fie la nivel judeţean, fie la nivel central.