Cioloş îl pune la punct pe cancelarul austriac: "Solidaritatea nu poate fi câştigată prin ameninţări"

Criza refugiaţilor provoacă tensiuni între statele membre ale UE. Premierul Dacian Cioloş a subliniat însă că solidaritatea europeană nu poate fi câştigată prin ameninţări, replică la declaraţiile făcute cu o zi în urmă de cancelarului austriac Werner Faymann.
Premierul Dacian Cioloş (Horoiu Eugen/Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.12.2015

Austria şi-ar putea reduce sprijinul financiar pentru acele state membre ale UE care nu vor să participe la eforturile de redistribuire a migranţilor între ţările Uniunii, a avertizat cancelarul austriac.

"Cei care obţin de la bugetul UE mai mulţi bani decât plătesc ar trebui să nu se mai ascundă atunci când este vorba de distribuirea refugiaţilor. Cei ce refuză să preia refugiaţi fac dificil pentru plătitori neţi ca Austria să continue să contribuie la bugetul UE la nivelurile actuale", a declarat Faymann, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, citat de Agerpres.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care liderii statelor membre s-au reunit joi la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, unde încearcă să îmbunătăţească răspunsul european la criza migraţiei.

Replica lui Dacian Cioloş la afirmaţiile cancelarului austriac nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Nu s-a discutat acest lucru în Consiliu ieri, deci sunt declaraţii, să spun, personale ale dumnealui (cancelarului austriac - n.r.). Sigur, eu înţeleg că e nevoie de mai multă solidaritate şi, din punctul ăsta de vedere, România a fost clară că e solidară în anumite condiţii, în condiţiile în care se tratează problema migranţilor la rădăcină, ca să oprim acest flux migratoriu necontrolat.

Însă eu, personal, nu cred că solidaritatea poate fi câştigată prin ameninţări indiferent din partea cui ar veni şi e clar că facem parte din categoria statelor care nu acceptă astfel de ameninţări pentru a rezolva probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună", a declarat Dacian Cioloş, înainte de începerea celei de a doua sesiuni de lucru a Consiliului European, potrivit Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor