Încrederea în Biserica Ortodoxă Română a ajuns la cel mai scăzut nivel

În luna ianuarie 2013, încrederea cetăţenilor în Biserica Ortodoxă Română (BOR) a ajuns la cel mai scăzut, relevă un sondaj recent.
Liviu Şerbănescu
15.02.2013

În luna ianuarie 2013, încrederea cetăţenilor în Biserica Ortodoxă Română (BOR) a ajuns la cel mai scăzut nivel, relevă un sondaj recent.

Conform datelor studiului, realizat de o companie de cercetare, doar 66% din cei chestionaţi au încredere în biserică, fiind pentru prima oară când acest indicator scade sub 70%.

Articolele apărute în presă despre felul în care reprezentanţii bisericii gestionează banii se numără printre cauzele acestei scăderi drastice.

Sondajul a scos la iveală faptul că doar 66% au "foarte multă" şi "destul de multă" încredere în BOR.

Studiind datele prezentate de specialişti din februarie 2009 şi până în prezent, reiese că este pentru prima dată când acest indicator scade sub 70%.

Până în anul 2009, răspunsurile pozitive la întrebarea "Aveţi încredere în biserică" totalizau constant aproape 90%.

Cauzele scăderii acestui indice includ dezbaterile privind alocarea bugetară către BOR, precum şi o schimbare a generaţiilor, precum şi tendinţa de modernizare.

Conform datelor sondajului, nici conducătorul bisericii, Patriarhul Daniel, nu stă bine la capitolul date statistice.

Imaginea acestuia este în continuă scădere, iar personalităţi din lumea politică şi financiară, precum Sorin Oprescu, Victor Ponta sau Mugur Isărescu, au un procent mai mare de încredere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor