Catedrala Mântuirii Neamului se pregăteşte să „iasă de sub pământ”
alte articole
După ce radierul general casetat al Catedralei Mântuirii Neamului a fost finalizat, la aproape un an de lucru, lucrătorii încep să lucreze la cele trei subsoluri ale clădirii pentru a pregăti lucrările de „ieşire” a acesteia din pământ. “Acum se lucrează la adăpostul antiatomic al construcţiei. Da, biserica va avea un astfel de adăpost, pentru că aşa prevede legea pentru construcţiile mari”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica. Lucrările sunt în grafic şi, după ce vor fi finalizate cele trei subsoluri ale clădirii, care vor găzdui, pe lângă adăpostul antiatomic, parcări, săli de conferinţe şi locuri de recreere, Catedrala va începe să prindă contur şi la suprafaţă.
Din cele trei subsoluri ale clădirii, două vor fi folosite ca săli polivalente, dar şi pentru cripte sau săli destinate agapelor, conform proiectului prezentat de site-ul B365.ro. Subsolul 2 (cota minus 16 metri) este ca o sală polivalentă de 1684 mp ce poate fi utilă activităţilor misionare, catehezelor şi ca spaţiu pentru conferinţe sau agape. La Subsolul 1 (cota minus 11 metri) va fi o altă sală polivalentă, de 2.307 mp, structurată în trei nave, spaţiile fiind separate prin pereţi “mişcători”. La acelaşi nivel vor mai fi amplasate cripte, un cabinet medical, spălătorul de vase şi depozitele de mobilier.
Temelia Catedralei Mântuirii Neamului a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În ultima casetă rămasă neastupată a radierului a fost coborâtă crucea folosită în 2007 la punerea pietrei de temelie, precum şi copii după documentele fundamentale ale edificiului.