Rusia: Alianţa dintre stat şi Biserică se consolidează

Turnurile bisericii Sf. Basil, Piaţa Roşie, Moscova. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2013

O dată cu revenirea lui Putin la preşedinţia Rusiei se observă o întărire a relaţiilor dintre puterea laică şi Biserică. În ultimul timp în Rusia au fost adoptate proiecte de lege care sunt în spiritul total al Bisericii Ortodoxe Ruse, notează publicaţia italiană La Stampa, preluată de Inopressa.ru.

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, a aniversat patru ani de când se află în fruntea Bisericii Ruse. Direcţia principală a activităţii sale din timpul acestor patru ani a constituit-o crearea unei 'noi generaţii de episcopi': numărul lor a crescut de la 200 la 300, constată cotidianul menţionat.

Kirill a realizat reforma sistemului eparhial. În timpul patriarhatului său s-a amplificat semnificativ activitatea bisericească în Rusia şi în afara graniţelor sale. Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Egipt, Siria, Turcia, Bulgaria, Japonia, Autoritatea Naţională Palestiniană, Iordania, Cipru - acestea sunt doar câteva dintre ţările străine unde patriarhul Kirill a vizitat episcopatele ortodoxe.

Potrivit La Stampa, aniversarea a patru ani de patriarhat ai lui Kirill a devenit o demonstraţie a unui veritabil 'pact de oţel' dintre puterea laică şi puterea spirituală. În timpul întrevederii avute la Kremlin cu ierarhi ai Bisericii, preşedintele Vladimir Putin a subliniat necesitatea unei participări mai mari a Bisericii în probleme precum 'sprijinirea familiei şi maternităţii', 'educarea tineretului', 'dezvoltarea socială' şi 'întărirea spiritului patriotic în cadrul forţelor armate'. Liderul de la Kremlin a îndemnat societatea rusă să renunţe la viziunea 'primitivă şi vulgară' a conceptului 'laicitate', pentru a-i transmite Bisericii şi tradiţiilor sale religioase un control mai mare asupra problemelor de ordin social.

La rândul său, patriarhul Kirill a recunoscut în discursul său că în ultimii patru ani dialogul dintre Biserică şi stat s-a întărit şi 'a contribuit la soluţionarea multor probleme' care există în societatea rusă. O părere asemănătoare are şi premierul rus Dmitri Medvedev, care a vorbit despre 'relaţiile speciale' dintre puterea politică, cea bisericească şi societate.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, cu specificul său ateism de stat, relaţia dintre puterile religioasă şi laică continuă să se consolideze în Rusia. În ultimele luni au fost adoptate o serie întreagă de documente care se înscriu perfect în linia Patriarhiei ruse: proiecte de lege privind 'respectarea sentimentelor celor credincioşi' şi 'interzicerea propagandei homosexualităţii'. Ambele acte normative au fost ţinta criticilor din partea organizaţiilor ruseşti şi internaţionale pentru apărarea drepturilor omului.

La rândul său, Biserica Ortodoxă Rusă nu ezită să-şi exprime sprijinul pentru politica lui Putin în ceea ce priveşte 'strângerea şuruburilor' în domeniul imigraţiei, notează La Stampa în finalul articolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor