Protestate la Chisinau impotriva pozitiei Bisericii Ortodoxe ruse

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, care este venit intr-o vizita la Chisinau, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu presedintele interimar, Marian Lupu, dupa care a discutat cu seful Guvernului, Vlad Filat. Ambele intrevederi au avut loc cu usile inchise.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill impreuna cu Dmitri Medvedev si regizorul sarb Emir Kusturica (MAXIM SHIPENKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.10.2011

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, care este venit intr-o vizita la Chisinau, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu presedintele interimar, Marian Lupu, dupa care a discutat cu seful Guvernului, Vlad Filat. Ambele intrevederi au avut loc cu usile inchise.

Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril, a fost decorat cu Ordinul Republicii pentru merite deosebite in dezvoltarea traditiilor crestine.

Distinctia i-a fost inmanata de presedintele interimar, Marian Lupu. Dupa ceremonie, Patriarhul a luat pranzul impreuna cu mai multi politicieni, reprezentanti ai corpului diplomatic, dar si ai mediului academic si de afaceri.

Tot odata, cea de-a doua zi a vizitei Patriarhului Kiril in Moldova nu a trecut fara incidente. Mai multi tineri au protestat in fata monumentului lui Stefan cel Mare din Capitala.

Tinerii si-au exprimat dezacordul fata de pozitia Bisericii Ortodoxe Ruse care considera Moldova drept "parte a Sfintei Rusii".

Comentatorii politici apreciaza vizitele capului bisericii ruse, efectuate in tarile din spatiul CSI, drept o dorinta a Rusiei de a-si mentine influenta in aceste state. Iar un rol important in acest sens ii revine Patriarhului Kiril.

Imediat dupa inscaunare, in 2009, Patriarhul Kiril a efectuat o vizita in Ucraina. Mai multi observatori au catalogat acea vizita drept una cu un evident substrat politic.

Potrivit expertilor, Patriarhul Kiril s-a comportat asemenea unui politician, si nu ca un lider religios, si a dorit astfel sa marcheze sfera de influenta a Rusiei.

Dupa intalnirea cu deputatul Parlamentului European, Tatiana Jdanok, Patriarhul Kiril a declarat ca "acorda o importanta deosebita cooperarii Bisericii Ortodoxe Ruse cu fortele politice din Europa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor