'Incidente' halucinante la IGR. Ştefan Marincea, sechestrat în birou. "I-a interesat foarte mult un dosar despre Roşia Montană!"
alte articole
Fostul director al Institutului Geologic Român, Ştefan Marincea, cel care a a dezvăluit că avizul geologic obţinut de RMGC la Roşia Montană se bazează pe falsuri, a fost sechestrat în propriul birou din ordinul noii conduceri a instituţiei, conform unor surse din interiorul Institutului, relatează romaniacurata.ro.
Potrivit sursei citate, 'incidentul' s-a petrecut la doar două zile după ce prof. Marincea a revenit din Belgia, unde a participat în cadrul unui proiect de cercetare. Marincea a confirmat pentru România Curată că a fost victima unui incident:
„Au venit bodyguardul directoarei şi un şef de secţie să părăsesc biroul ca să-l sigileze. Le-am cerut documentele în baza căruia trebuie să părăsesc biroul şi decizia de sigilare ca să le atac în contencios. Au spus că este o decizie de inventariere pentru o comisie de disciplină. Adică urma să fiu judecat de comisia de disciplină pentru ca aş fi fost în Belgia fără avizul conducerii. Păi aş fi plecat fără aviz? Sigur că am aviz luat de la precedentul director, Laurenţiu Asimopolos. De fapt, caută să mă dea afară“, a declarat cercetătorul.
Marincea a mai relatat că după ce i-a comunicat bodyguardului plantat la uşa sa că va chema presa şi Poliţia, acesta a plecat: "Nu poţi să pui un munte de om la uşa unui cercetător ştiinţific!", s-a arătat scandalizat Ştefan Marincea.
Fostul director al Institutului Geologic a mai declarat că din biroul său au fost luate mai multe documente: "I-a interesat foarte mult un dosar despre Roşia Montană, unde eu am făcut opoziţie. Erau fotocopii după rapoarte tehnice, inclusiv a unei hărţi care nu le convine. Au mai luat nişte înscrisuri aparent ale lui Mărunţiu (fost director, n.r.). E clar că sunt ai celor de la Roşia Montană. Este o teroare a unei facţiuni, grup infracţional. Colegii mei sunt terorizaţi, se încearcă un nou experiment de tip Piteşti. Ce se întâmplă îmi depăşeşte imaginaţia. Lucrez într-o închisoare condusă de indivizi cu practici interlope“, susţine Marincea.
Reamintim că Ştefan Marincea a fost demis de premierul Ponta de la conducerea Insitutului, în octombrie 2013, la câteva zile după ce a făcut public că avizul geologic obţinut de RMGC este bazat pe falsuri.
"Avizul din partea Institutului Geologic Român (IGR) nu ar fi trebuit emis în veci", a afirmat Marincea, declarând că geologii care au făcut inspecţii în zona Roşia Montană au constatat că pe bazinul de decantare al viitorului lac cu cianuri există cel puţin 19 falii. Acestea apăreau pe harta zonei întocmită de IGR, însă au dispărut din memoriul de prezentare întocmit de RMGC pentru obţinerea avizului de mediu, trimis spre studiu şi aprobare Rovanei Plumb.
”Există fisuri şi falii pe bazinul de decantare. Faliile asigură o comunicare facilă între şlamul cianurat cu multă apă din viitorul bazin şi pânza freatică. Ceea ce este foarte grav, pentru că din cauza situaţiei formaţiunilor geologice din regiune va fi afectat direct oraşul Abrud”, a declarat Marincea, intervievat în octombrie de gândul, cu trei zile înainte de a fi demis.
În plus, fostul director al IGR a mai atras atenţia asupra faptului că rocile în care este proiectat să fie sistemul iazului de decantare sunt doar nişte gresii, nisipuri consolidate de fapt, ceea ce ar transforma iazul de decantare într-o bombă cu ceas. Lucru pe care iarăşi, RMGC l-a ascuns.
Institutul Geologic Român sub asediu
Sechestrarea lui Marincea în birou şi confiscarea dosarelor nu sunt incidente singulare. Reamintim că directorul ştiinţific al Institutului, Mircea Ticleanu a fost înlăturat din postul de conducere pe care-l deţinea, cu trei zile înainte de Paşti, într-o manieră, acuză el, tipic mafiotă. Într-un amplu interviu acordat Epoch Times, Ţicleanu, un opozant declarat al exploatării gazelor de şist, a explicat că miza schimbărilor care au loc la Institut nu se reduce la funcţii şi bani ci se doreşte blocarea IGR ca entitate profesională, parazitarea lui şi punerea informaţiei "sub botniţă":
"Lucrurile sunt foarte grave. Se prevede că dacă mai apar probleme de genul celor de la Roşia Montană sau cea cu gazele de şist să existe "o botniţă" foarte bine aplicată institutului şi orice relaţie cu presa în momentul în care apar lucruri deosebite să fie sub controlul unui purtător de cuvânt care este cunoscut, Nicolae Ulieru, fost purtător de cuvânt al SRI-ului şi paraşutat la noi, în condiţiile în care nu stăpâneşte nici 2% din limbajul de specialitate pe care trebuie să-l stăpânească un purtător de cuvânt al IGR.", a declarat Ţicleanu.
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Ulterior, Mircea Ţicleanu, ne-a relatat că, la începutul lunii mai, în timp ce se afla în Bulgaria a fost victima unei tentative de asasinat
"M-am trezit cu o maşină care a încercat să mă scoată de pe drumul dintre Ruse şi Razgrad într-o zonă cu curbe şi pădure. S-a lipit de mine şi dacă nu găseam un refugiu să ies, mă împingea în afara şoselei, în şanţ. O să fac şi o plângere la SRI pentru că ce s-a întâmplat este în stil mafiot”, a explicat Mircea Ţicleanu pentru Epoch Times.
Pe de altă parte, Ţicleanu a mai relatat că ”în prezent totul este dirijat în Institutul Geologic de fostul director Grigorescu, iar doamna director Mălureanu este numită doar de formă. Ei au avut ca misiune să aducă oameni de-ai lor pentru că o să se dea un aviz favorabil legat de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Fostul director general Grigorescu mistificase raportul privind iazul de decantare. (...) Noi am fost înlocuiţi din schema asta cu persoane care au cu totul alte interese şi care vor decide în numele nostru să dea un aviz favorabil.”
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Potrivit lui Ţicleanu, la IGR domneşte teroarea, un coleg al său s-a trezit cu gloanţe în geamul maşinii iar presiunie asupra angajaţilor curg.
Nu în ultimul rând merită reamintit că, în tensionatul context geopolitic declanşat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, context în care se vorbeşte din ce în ce mai mult despre necesitatea independenţei energetice, echivalată, de multe ori în România cu exploatarea gazelor de şist, hărţile geologice întocmite şi gestionate de IGR căpătă o importanţă tot mai mare.
Astfel de hărţi ar putea arăta însă, potrivit lui Mircea Ţicleanu că fracturarea hidraulică, metodă prin care se extrag gazele de şist, este total improprie în multe zone, pe motiv că poate duce repede la infiltrarea de fluid de fracturare (aditivat cu zeci de chimicale extrem de nocive pentru sănătate) în izvoare şi în reţeaua hidrografică.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.