Închisori de lux pentru torţionari chilieni

Augusto Pinochet (arhivă).
Augusto Pinochet (arhivă). (MATIAS RECART / AFP / Getty Images)

În Chile există o închisoare mai frumoasă decât orice vis al oricărui corupt român, fie el Năstase, Voicu, Babiuc etc. La Cordillera, pe numele său, este o închisoare de lux, "dedicată" torţionarilor chilieni vinovaţi de crime în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

Închisoarea Cordillera este amplasată la Penalolen, în apropiere de Santiago şi a fost construită în 2005. Puşcăria adăposteşte doar 10 prizonieri, foşti ofiţeri ai juntei Pinochet, oferindu-le acestora terenuri de tenis, grădini şi saloane unde să poată primi vizitele celor dragi. Printre cei închişi la Cordilerra se numără Manuel Manuel Contreras, şeful poliţiei secrete a lui Pinochet (DINA), condamnat la 400 de ani de închisoare pentru crime, torturi etc.

Închisoarea ar putea fi însă închisă în curând, a declarat preşedintele chilian, Sebastian Pinera, duminică, la New York, unde va lua parte la Adunarea Generală a ONU.

Preşedintele chilian a afirmat că "analizează dacă menţinerea acestei închisori este justificată", informează Agerpres.

Cei zece deţinuţi de Cordillera ar putea fi mutaţi la Punta Pueco, altă închisoare cu regim preferenţial, unde îşi "ispăşesc" pedeapsa 44 de deţinuţi.

Pe 11 septembrie, preşedintele Chille a avut o întrevedere cu Ministrul Justiţiei Patricia Perez, cerându-i să îi pună la dispoziţii date despre cele două închisori.

Astfel, preşedintele ţării a aflat că statul le alocă deţinuţilor din Cordillera fonduri de 5 ori mai mari decât deţinuţilor din închisori normale, pe când deţinuţii din Punta Pueco costă ţara doar de 3 ori mai mult decât deţinuţii "obişnuiţi,"de drept comun.

A mai fost informat că cei 10 prizonieri din Cordillera sunt păziţi de 36 de soldaţi (3,6 paznici per prizonier) soldaţi, iar cei 44 din Punta Pueco de 82 de gardieni (aproape doi paznici la un prizonier). Dacă proporţia s-ar menţine în întregul sistem al penitenciarelor de stat, 300.000. de chilieni, cam un sfert din populaţia ţării, s-ar putea angaja mâine ca gardieni.

În concluzie, La Cordillera va fi, cel mai probabil închisă iar cei 10 deţinuţi transferaţi la Punto Pueco unde nu se precizează dacă există terenuri de tenis sau nu.

Pinera a subliniat că decizia de închidere a acestei închisori va fi luată din respect pentru "principiul egalităţii tuturor persoanelor private de libertate".

Condiţiile în care îşi "ispăşesc pedeapsa" deţinuţii de la Cordillera au provocat indignarea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi a celor ce nu au uitat crimele din timpul dictaturii Pinochet (1973-1990).

În 1973, Pinochet a condus un puci care l-a răsturnat şi ucis pe preşedintele ţării, Salvador Allende. Pinochet a preluat puterea sângeros, trupele sale atacând palatul prezidenţial La Moneda. Regimul său a fost acuzat de moartea a peste 3000 de chilieni şi de torturarea altor 8.000.

Manuel Contreras, unul dintre cei zece prizonieri de lux de la Cordillera, a fost şeful poliţiei fostului dictator şi, în perioada regimului militar, răspundea ordinelor directe ale generalului Pinochet.

Fostul militar, acum în vârstă de 83 de ani, condamnat la 400 de ani de închisoare, a afirmat recent într-un interviu difuzat în ajunul împlinirii a 40 de ani de la puciul militar, "că el nu a ordonat nici dispariţii, nici torturi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe