Începe seria de evenimente "Capodopere restaurate". Luni, filmul "Directorul nostru" al lui Jean Georgescu

În seria de evenimente "Capodopere restaurate", filmul "Directorul nostru", realizat de Jean Georgescu în anul 1955, va putea fi vizionat luni la Sala Eforie a Cinematecii Române din Bucureşti, în versiunea restaurată digital de Arhiva Naţională de Filme (ANF).
. (ABDULLAH DOMA / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
23.11.2014

În seria de evenimente "Capodopere restaurate", filmul "Directorul nostru", realizat de Jean Georgescu în anul 1955, va putea fi vizionat luni la Sala Eforie a Cinematecii Române din Bucureşti, în versiunea restaurată digital de Arhiva Naţională de Filme (ANF), potrivit Mediafax.

Proiecţia lungmetrajului "Directorul nostru" este prima dintr-o serie de evenimente în care vor fi prezentate filme româneşti de mare succes, restaurate de ANF.

Pe 12 februarie 2014 s-au împlinit 110 ani de la naşterea cineastului Jean Georgescu şi pe 8 aprilie au fost marcaţi 20 de ani de la moartea acestui important realizator de filme din cinematografia română (regizor, scenarist şi actor).

Pelicula "Directorul nostru", sub bagheta regizorului Jean Georgescu, este o comedie satirică în care sunt ironizate moravurile epocii comuniste prin evitarea adevăratelor valori. Realismul scenelor înfăţişate nu a rămas neobservat, fiind aspru criticat la lansare. După scandalul declanşat la apariţia filmului a urmat interzicerea lui Jean Georgescu.

Comedia a fost realizată special pentru cuplul de actori Grigore Vasiliu-Birlic şi Alexandru Giugaru. Din distribuţie au mai făcut parte marii actori precum Mişu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu şi Olga Tudorache.

Jean Georgescu scria în 1955: "Filmul meu atacă violent moravurile birocratice practicate în unele din instituţiile noastre, condamnă prin ascuţişul satirei pe acei funcţionari cu răspunderi mari sau mai mici care, cu bună ştiinţă, tolerează aceste stări de lucruri, cultivând servilismul, chiulul, necinstea."

Criticul de film Tudor Caranfil caracteriza comedia "Directorul nostru" ca fiind "primul film cu adevărat disident al cinematografiei româneşti (…). Sub pretextul unei intrigi benigne, el reflectă alienarea malignă a veteranilor care şi-au pus idealurile la naftalină şi recurg la cochilia vechilor lozinci doar cât să se menţină la putere. Un tandem memorabil fac Giugaru, cu răscoliri greoaie de conştiinţă, şi Birlic, încercând să-şi înţeleagă rolul şi locul în intriga ce se ţese, poate cel mai uman portret satiric pe care l-a zugrăvit în activitatea sa cinematografică", potrivit Dicţionarului universal de filme.

În prezent, filmul "Directorul nostru" este considerat una dintre cele mai importante producţii cinematografice româneşti din toate timpurile.

Accesul publicului la film este liber, în funcţie de locurile disponibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor