Începe? Dronă americană de spionaj observată zburând în apropierea Crimeei

Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.03.2018

O dronă americană de supraveghere a fost observată zburând deasupra peninsulei ucrainene Crimeea, probabil efectuând o misiune de recunoaştere deasupra estului Ucrainei înainte să se întoarcă la baza aeriano-maritimă Sigonella din Sicilia, potrivit serviciilor de monitorizare a zborurilor.

Zborul dronei RQ-4 Global Hawk reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de patrule aeriene desfăşurate de SUA şi NATO în apropierea teritoriului rus. În iunie 2017, un avion de vânătoare F-16 al NATO a încercat să se apropie de avionul ministrului rus al Apărării deasupra apelor neutre ale Mării Baltice. Avionul american a fost întâmpinat de un avion de luptă rusesc Su-27, iar avionul ministrului rus şi-a continuat zborul către Kaliningrad unde acesta a participat la o discuţie despre securitate. Avionul NATO a fost nevoit să se retragă după ce avionul rusesc şi-a schimbat poziţia pentru a-şi prezenta armamentul.

Iar în ianuarie 2018, un avion rusesc Su-27 a interceptat un avion de spionaj EP-3 Aires al NATO deasupra Mării Negre, manevră criticată dur de Pentagon, care a afirmat că avionul rusesc a zburat la o distanţă prea mică de cel american.

Înarmarea Ucrainei

Zborul dronei deasupra peninsulei Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în martie 2014, a avut loc după ce Departamentul de Stat al SUA a aprobat cu aproximativ 2 săptămâni în urmă un acord prin care furnizează Ucrainei 210 rachete anti-tanc Javelin şi 37 de lansatoare în schimbul a 47 milioane de dolari. Acordul a fost anunţat în decembrie 2017.

Potrivit site-ului Zero Hedge, vânzarea marchează amplificarea semnificativă a sprijinului militar oferit de americani Ucrainei şi totodată deteriorare majoră a relaţiilor ruso-americane. De asemenea, este prima vânzare de arme letale de acest fel de la izbucnirea războiului din estul Ucrainei între trupele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

Preşedintele Trump a aprobat planul chiar înaintea Sărbătorilor de Iarnă din 2017, iar Congresul SUA trebuie ca până la sfârşitul lunii martie să blocheze acordul sau să îi dea undă verde - ceea ce este de aşteptat. Trump a precizat că vânzarea reprezintă o poziţie “mai dură” faţă de Rusia comparativ cu cea adoptată de Obama, deşi reprezentantul special al negocierilor cu Ucraina a încercat să minimalizeze comentariul.

“Consider că este o diferenţă artificială între echipamentele militare letale şi neletale”, a afirmat ambasadorul Kurt Volker luni la Washington, comparând rachetele anti-tanc cu un radar anti-baterie care îmbunătăţeşte fixarea ţintei – cu scopul de a ataca şi a distruge – pe un inamic care lansează proiectile. El a mai precizat că o rachetă anti-tanc devine letală doar atunci atunci când este folosită împotriva unui tanc inamic care “vine înspre tine”. Ambele sunt, în mod clar, arme defensive".

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a criticat vânzarea în decembrie 2017, când au apărut primele ştiri despre aceasta.

“Dintr-un anumit punct de vedere, SUA a trecut linia, anunţând intenţia de a transfera Ucrainei arme cu acţiune distrugătoare directă”, a precizat acesta în declaraţia sa, tradusă din limba rusă. “Armele americane pot provoca noi victime pe teritoriul ţării vecine, lucru în faţa căruia nu putem rămâne indiferenţi”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la acea vreme că vânzarea “îi va motiva încă o dată pe încăpăţânaţii” din guvernul ucrainean şi “va produce din nou vărsare de sângere”.

Aprobarea vânzării de arme de către Trump a fost o schimbare majoră a platformei Partidului Republican, care a fost modificată atunci când Trump era doar candidat la prezidenţiale, de la susţinerea “armelor letale defensive” pentru Ucraina la mai vaga “asistenţă adecvată”, limbaj care a deviat de la politica externă tradiţională a republicanilor.

Trump a promis că va îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, însă de când a fost învestit în funcţie relaţiile cu Moscova nu au înregistrat un curs mai bun.

După ani de zile de implicare americană sub acoperire în războiul din Ucraina – ce se desfăşoară din 2014 şi care, potrivit unei înregistrări divulgate, ar fi fost accelerată de Departamentul de Stat al SUA – se pare că neoconservatorii pro-război precum McCain, Cotton şi Corker obţin în cele din urmă ceea ce au urmărit.

“Aşteptăm ceea ce am cerut, respectiv furnizarea de arme letale defensive care sunt mai avansate – un pachet mai mare care este luat în considerare acum include rachete anti-tanc şi rachete antiaeriene”, a afirmat un oficial ucrainean pentru ABC News. “Aşteptăm această decizie şi o vom accepta”.

Preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a prezentat o serie de arme nucleare aparent noi, care includ dispozitive nucleare tactice şi hipersonice ce aparent ar fi capabile să evite orice sistem de apărare antirachetă.

“Eforturile de a restricţiona Rusia au eşuat, acceptaţi acest lucru”, a declarat Putin într-un discurs de două ore care a inclus şi clipuri video cu (aparent) noile arme, care au inclus drone subacvatice, rachete intercontinentale şi un sistem hipersonic despre care preşedintele rus a afirmat că “se îndreaptă spre ţintele sale precum un meteorit”, potrivit Bloomberg.

De asemenea, Moscova a acuzat Washingtonul că a încălcat tratatul de neproliferare nucleară prin “pregătirea armatelor din statele europene să folosească arme nucleare tactice împotriva Rusiei”.

Putin a precizat că Rusia a avertizat de mult timp SUA să nu producă sisteme antirachete de care Moscova consideră că i-ar putea afecta capabilitatea de intimidare nucleară. “Nimeni nu ne-a ascultat. Ascultaţi acum”, a afirmat liderul rus, se arată într-un articol publicat de Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor